Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται νομικά για το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται νομικά για το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης

5' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος συμπληρώνει τις τελικές νομικές λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τα χρήματα για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας, στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό, σύμφωνα με το Politico.

Οι σχετικές προετοιμασίες γίνονται από τον Λευκό Οίκο, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του Κογκρέσου προσπαθούν να διαμορφώσουν το νομοθετικό πλαίσιο μιας δικομματικής συμφωνίας για την ρύθμιση των ζητημάτων μετανάστευσης, αλλά κι αυτών της συνοριακής ασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν στην διάθεσή τους για τις διαβουλεύσεις, ένα χρονικό περιθώριο που είναι λίγο μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του είχε χθες διαβουλεύσεις με τον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και Υπηρεσιακό Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι, τον Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένων και νομικών συμβούλων.

Το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής ήταν τα διαδικαστικά θέματα για την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, στελέχη του Λευκού Οίκου συναντώνται μυστικά με συντηρητικές πολιτικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική κοινωνία, οικοδομώντας την απαραίτητη υποστήριξη στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ, ώστε να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση για την κήρυξη κατάστασης ανάγκης.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας που γίνεται από τα στελέχη του Λευκού Οίκου δίνεται έμφαση στη νόμιμη εξουσία που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος για την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ οι σχετικές θέσεις παρουσιάζονται κι από συντηρητικά ΜΜΕ (Breitbart News).

Οι παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη υπονοούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί σε μία θέση άμεσης κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ επιλέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η ημέρα για μία τέτοια κίνηση φαίνεται -εκ των πραγμάτων- να προσδιορίζεται η 15η Φεβρουαρίου, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί στο Κογκρέσο για την επίτευξη δικομματικής συμφωνίας, πριν την λήξη της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι προετοιμασίες δείχνουν επίσης, ότι ο Λευκός Οίκος είναι ενδεχόμενο να μην έχει μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης στους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου για την έγκριση της δαπάνης κατασκευής του συνοριακού τείχους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ οι πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κογκρέσο «είναι μικρότερες από 50-50».

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο “Politico” ότι ο στόχος όλων των κινήσεων εντοπίζεται στο να είναι γραφειοκρατικά έτοιμη κατά 100% η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Τα στελέχη του Λευκού Οίκου επιδιώκουν όλα να είναι έτοιμα και με νομική τεκμηρίωση την κατάλληλη στιγμή, ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να κινηθεί άμεσα στην περίπτωση που το αποφασίσει.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου συνεχίζουν να συνιστούν μέγιστη προσοχή, προκαλώντας εσωτερικές τριβές μεταξύ του κυβερνητικού επιτελείου κι αναφορικά με την επιλογή της καλύτερης λύσης στην περίπτωση που το Κογκρέσο αποτύχει να συμφωνήσει σε ένα δικομματικό νομοθετικό πλαίσιο για την μετανάστευση.

Ένα σημείο ουσιαστικού προβληματισμού εντοπίζεται στον ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Σώμα του Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ, στην περίπτωση της κατασκευής ενός τείχους που θα έχει διαταχθεί από τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η ιδέα αυτή συζητιέται στον Λευκό Οίκο.

Το αναφερόμενο στρατιωτικό σώμα δραστηριοποιείται για την πρόληψη περιβαλλοντολογικών καταστροφών ή την αποκατάσταση ζημιών και δεν έχει ξεκαθαριστεί νομικά πως ο Λευκός Οίκος θα ανακατανείμει τις δαπάνες που έχουν αποφασιστεί για τις δράσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας αλλαγής στην δράση του μηχανικού θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και να οδηγήσει την υπόθεση στο δικαστικό ακροατήριο.

«Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στον Λευκό Οίκο σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η πιο κατάλληλη νομική προσέγγιση, αλλά και για το αν είναι η καλύτερη ιδέα, τόσο από νομική, όσο και από πολιτική άποψη αναφορικά με την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ένα είδος νομικής διαμάχης σχετικά με το πλαίσιο δράσης του Σώματος του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ, που χρειάζεται κεφάλαια 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους, έχει εδώ και πολύ καιρό ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν φοβάται να ενεργοποιήσει τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης που διαθέτει.

«Έχω μια πολύ δυνατή εναλλακτική λύση, αλλά δεν θέλω να την χρησιμοποιήσω την παρούσα περίοδο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να την χρησιμοποιήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην προσωρινή επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, προκειμένου τα μέλη του Κογκρέσου να έχουν χρόνο για να διαπραγματευτούν, ώστε να εγκριθούν τα κονδύλια χρηματοδότησης για την κατασκευή του τείχους.

“Τα τείχη, οι φράχτες ή όπως θέλετε να τα αποκαλείτε θα είναι ένα σημαντικό μέρος της λύσης,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Μία δικομματική επιτροπή από την Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, αποτελούμενη από 17 μέλη, συναντήθηκε για πρώτη φορά χθες, ενεργοποιώντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της μετανάστευσης και την συνοριακή ασφάλεια, ώστε να αποφευχθεί η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή να αποτραπεί ένα δεύτερο shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Θεωρητικά, μια συμφωνία θα μπορούσε να ενισχύσει τις δαπάνες για την συνοριακή ασφάλεια, που αποτελούν μία ουσιαστική προτεραιότητα τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους, όσο και για τον πρόεδρο Τραμπ, σε αντάλλαγμα για την νομοθετική προστασία μερικών από τους παράνομους μετανάστες, ζήτημα που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις φανέρωναν ότι η προοπτική μιας συμφωνίας ήταν ήδη νεκρή πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενδεχόμενο το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες για την ενεργοποίηση των έκτακτων εξουσιών του προέδρου Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου ή οι συντηρητικοί θα υποστηρίξουν την κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μερικοί συντηρητικοί φοβούνται πως η κήρυξη μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα δρομολογήσει ένα αρνητικό προηγούμενο για τους μελλοντικούς προέδρους των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί θα μπορούν για παράδειγμα να προχωρήσουν (μελλοντικά) στην ίδια κίνηση προκειμένου να περάσουν τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή ή για μία ευρεία πρόσβαση στο πρόγραμμα Medicare.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν προειδοποιήσει τον πρόεδρο Τραμπ κατά της προοπτικής ανάθεσης μιας άλλης αποστολής στις δραστηριότητες του Σώματος του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ, αλλά και των οικονομικών δαπανών που τις υποστηρίζουν για την πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.

«Είμαστε συνολικά αντίθετοι στην κήρυξη μιας κατάστασης ανάγκης με απρόβλεπτες εξελίξεις. Δεν μας αρέσει. Δεν θέλουμε να υπάρξει αυτό το προηγούμενο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή