Βενεζουέλα: Νέα έκκληση από τον Γκουαϊδό στον στρατό για ανατροπή του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Νέα έκκληση από τον Γκουαϊδό στον στρατό για ανατροπή του Μαδούρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος στις 23 Ιανουαρίου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας προκαλώντας τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας, επανάλαβε την έκκλησή του στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο και αν αποσύρουν την στήριξή τους σε αυτόν.

«Είμαι σίγουρος πως μια δεδομένη στιγμή, ο στρατός θα καταλήξει διαδηλώνοντας μαζικά τη δυσαρέσκειά του και θα εκμεταλλευθεί αυτή την ευκαιρία προκειμένου να τεθεί στο πλευρό του Συντάγματος. Και όχι μόνο επειδή εμείς προτείνουμε αμνηστία και εγγυήσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του  στη ισπανική εφημερίδα El Pais  ο Χουάν Γκoυαϊδό.

Ο Γκουαϊντό απέκλεισε μάλιστα  το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του, λέγοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπατριωτών του επιθυμεί την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο. «Στη Βενεζουέλα κίνδυνος ενός εμφυλίου πολέμου δεν υφίσταται, αντίθετα απ΄ό,τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν ή έχουν αφεθεί να πιστεύουν. Γιατί; Επειδή το 90% του πληθυσμού θέλει αλλαγή», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

Αντίθετα, τόνισε ότι υπάρχει «ο κίνδυνος της βίας» εκ μέρους του «Μαδούρο και του καθεστώτος του», που χρησιμοποιούν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και «τους παραστρατιωτικούς». «Σκότωσαν δεκάδες νέους σε διάστημα μιας εβδομάδας. Περισσότερους από 140 το 2017», είπε.

Ο 35χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, εξηγώντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη και πως ως εκ τούτου είχε την ευθύνη ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης να προκηρύξει εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αναγνωρίστηκε ως πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, και, σήμερα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσαν ότι θα τον αναγνωρίσουν έως την Κυριακή αν ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή