Πούτιν: Η Μόσχα αναστέλλει τη συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς με τις ΗΠΑ

Πούτιν: Η Μόσχα αναστέλλει τη συμφωνία για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς με τις ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμόρφωση της προς τη συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν από σήμερα στην αντίστοιχη κίνηση.

«Οι Αμερικανοί εταίροι δήλωσαν πως αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στη συμφωνία, την αναστέλλουμε κι εμείς», δήλωσε χαρακτηριατικά ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Σημείωσε δε ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και θα αποσυρθεί από το πυρηνική συμφωνία μέσα σε 6 μήνες.

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι «είναι αναγκαία μια επιθεώρηση των αμερικανικών όπλων» και κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας να μην αρχίσουν συζητήσεις αφοπλισμού με τις ΗΠΑ. Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του υπουργού Αμυνας να αρχίσει η Μόσχα την κατασκευή ενός υπερηχητικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. 

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυραύλους αν δεν το πράξουν και οι ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει και να λάβει τα ανάλογα μέτρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποποιηθούν από τις 2 Φεβρουαρίου των δεσμεύσεων τους που απορρέουν από τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χθες, δια στόματος Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν το Σάββατο τη συμμόρφωσή τους προς τη συνθήκη και θα αποσυρθούν απ' αυτή τη συμφωνία-ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να παραβιάζει, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την εν λόγω συμφωνία.

Τη συμφωνία του 1987 είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Η INF έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θεωρείται η αρχή του τέλους του «Ψυχρού Πολέμου».

Ωστόσο, Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης, με τις σχέσεις των δύο χωρών να έχουν φτάσει στο ναδίρ εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

«Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης», η οποία «θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή