HPV: ασφαλές και απαραίτητο το εμβόλιο

HPV: ασφαλές και απαραίτητο το εμβόλιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του ιού HPV, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επιβεβαίωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Αντικαρκινικής Ερευνας (IARC).

Οι διεθνείς υπηρεσίες υγείας καταγγέλλουν στο μεταξύ ότι αβάσιμες φήμες πείθουν πολίτες να αποφεύγουν τον εμβολιασμό. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες από 300.000 γυναίκες. Το εμβόλιο κατά του ιού HPV είναι αποτελεσματικότερο σε κορίτσια μεταξύ 9 και 14 ετών.

«Αβάσιμες φήμες γύρω από τα εμβόλια κατά του HPV συνεχίζουν να καθυστερούν και να παρεμποδίζουν τον καθολικό εμβολιασμό, μόνο ικανό να προλάβει και να εξαφανίσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε χθες η διευθύντρια του IARC, Ελιζαμπέτε Βάιντερπας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.

Ο ιός HPV, που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, είναι ο τέταρτος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες. Περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες διαγνώστηκαν το 2018 με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με την κ. Βάιντερπας. Εάν η πρόληψη δεν εντατικοποιηθεί με τον καθολικό εμβολιασμό κοριτσιών και με έμφαση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο IARC εκτιμά ότι περισσότερες από 460.000 γυναίκες θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια μετά το 2040.

Από τη μεριά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών, αλλά και τον έλεγχο όλων των ενηλίκων γυναικών, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας. Ορισμένες χώρες συστήνουν επίσης τον εμβολιασμό των αγοριών, σε μία προσπάθεια εξάλειψης του ιού HPV από τον πληθυσμό.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, ανακοίνωσε την επέκταση του εμβολιασμού κατά του HPV και στα αγόρια, σύμφωνα με τις συστάσεις των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι φήμες γύρω από ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου, όπως η εμφάνιση συνδρόμου χρόνιας κόπωσης ή της εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά που έχουν εμβολιασθεί, έχουν αποθαρρύνει πολλούς γονείς, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του ιατρικού κόσμου για την ασφάλεια του εμβολίου.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μέρος ευρύτερης καχυποψίας του κοινού στη Δύση γύρω από τα εμβόλια, που έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη εξάπλωση του ιού της ιλαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή