Νέα έκκληση Γκουαϊδό προς τον στρατό

Νέα έκκληση Γκουαϊδό προς τον στρατό

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό απηύθυνε νέα έκκληση προς τον στρατό της χώρας να εγκαταλείψει τον πρόεδρο Μαδούρο και «να στηρίξει τη μετάβαση στη δημοκρατία». «Στρατιώτες, συνεχίζουμε να σας περιμένουμε. Η στιγμή είναι τώρα», είπε τη Δευτέρα ο 35χρονος Γκουαϊδό, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του στο Καράκας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Κολομβία, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, αλλά παραμένει άγνωστο πώς θα φθάσει η βοήθεια αυτή στο εσωτερικό της χώρας χωρίς τη συνεργασία της κυβέρνησης ή χωρίς η κυβέρνηση να τη μοιράσει ως δική της κοινωνική παροχή. Ο Νικολάς Μαδούρο ξεκαθάρισε χθες ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για όσο διαρκεί η θητεία του.

Παράλληλα, όμως, η Ρωσία, η σημαντικότερη υποστηρίκτρια της Βενεζουέλας στη διεθνή σκηνή, αναγνώρισε ότι η κατάσταση δεν επιλύεται με αδιαλλαξία, αλλά με διάλογο. Η Μόσχα προέκρινε την προοπτική διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα συμβεί μία ακόμη αλλαγή καθεστώτος, όπως αυτές που έχει κάνει πολλές φορές η Δύση».

Αντιθέτως, η «ομάδα της Λίμας», στην οποία μετέχουν 14 χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, απηύθυνε έκκληση για οικονομική ασφυξία της χώρας, ώστε να καταρρεύσει το καθεστώς. «Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να χάσει την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό και να αποκλειστεί από τις αγορές πετρελαίου και χρυσού», ανακοίνωσε η ομάδα που συνεδρίασε χθες στον Καναδά. Το Μεξικό, που διαφωνεί με την απόπειρα του Γκουαϊδό για ανατροπή του Μαδούρο, δεν παρέστη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή