Βερολίνο: «Σημείο μηδέν» για το μικρό ξύλινο φυλάκιο

Βερολίνο: «Σημείο μηδέν» για το μικρό ξύλινο φυλάκιο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από όλα τα αξιοθέατα του Βερολίνου, το μικρό ξύλινο φυλάκιο βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας που περιλαμβάνει όλα τα μνημεία που πρέπει να επισκεφθεί κανείς. Το φυλάκιο, κρυμμένο πίσω από κάποια σακιά με άμμο, βρίσκεται σε μια πολύβουη διασταύρωση στο κέντρο της πόλης, κάτω από μία επιγραφή που γράφει:

«Σημείο ελέγχου του στρατού των ΗΠΑ». Ο κόσμος, ωστόσο, γνωρίζει το σημείο ως Τσέκποϊντ Τσάρλι. Εκεί ακριβώς, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Βερολίνου το 1961, τα σοβιετικά και τα αμερικανικά τεθωρακισμένα στέκονταν απέναντι, σε ένα αδιέξοδο που απειλούσε να βυθίσει την ανθρωπότητα σε έναν ακόμη πόλεμο. Μόνο που σε αυτόν τον πόλεμο θα υπήρχαν πυρηνικά όπλα. Επειτα από έξι ημέρες έντασης, οι δύο πλευρές οπισθοχώρησαν, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Ομως η τοποθεσία παρέμενε το «Σημείο Μηδέν» του Ψυχρού Πολέμου, που χώρισε τον κόσμο σε δύο αντίπαλες ομάδες.

Σήμερα, καθώς το ενωμένο Βερολίνο ετοιμάζεται να γιορτάσει την 30ή επέτειο της πτώσης του Τείχους, το Τσέκποϊντ Τσάρλι είναι και πάλι σημείο αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών και των ιστορικών. Επειτα από διαπραγματεύσεις και δημόσιο διάλογο, το Βερολίνο ενέκρινε κάποια σχέδια για την ανοικοδόμηση εμπορικών και οικιστικών κτιρίων, ανάμεσα στα οποία ένα Hard Rock Hotel, στα δύο ακίνητα της περιοχής που δεν έχουν αναπτυχθεί. Η ανοικοδόμηση θα γίνει στο σοβιετικό τμήμα του σημείου ελέγχου, απέναντι από το ξύλινο φυλάκιο των Αμερικανών. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μουσείου, το οποίο θα ενσωματωθεί στα εμπορικά κτίρια, ενώ οι εκθεσιακοί χώροι θα είναι υπόγειοι. Το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιοχής πυροδότησε την έντονη αντίδραση αυτών που θεωρούν το Τσέκποϊντ Τσάρλι ένα από τα καθοριστικά σημεία της ιστορίας του 20ού αιώνα.

Βερολίνο: «Σημείο μηδέν» για το μικρό ξύλινο φυλάκιο-1

Ομοίωμα της γνωστής πινακίδας που ενημέρωνε ότι κάποιος εισέρχεται στον αμερικανικό τομέα της πόλης.

Η κατασκευαστική εταιρεία Trockland κατηγορήθηκε ότι «προτείνει τη μετατροπή του Τσέκποϊντ Τσάρλι σε θεματικό πάρκο», σε μία ανοικτή επιστολή που υπογράφει ο Τόμας Φρίερλ, πρώην υπουργός Πολιτισμού της πόλης, μαζί με άλλους πέντε ρυμοτόμους, αρχιτέκτονες και ιστορικούς. Μάλιστα, η κατακραυγή ενισχύθηκε τόσο, ώστε οι Αρχές του Βερολίνου εγκατέλειψαν αιφνιδίως το πρόγραμμα. Η υπηρεσία ανάπτυξης της πόλης λέει ότι τώρα επεξεργάζεται ένα σχέδιο Β, το οποίο, όπως όλοι ελπίζουν, θα είναι έτοιμο του χρόνου.

Η αλήθεια είναι ότι η απουσία ενός μόνιμου μνημείου στην ιστορία του συνοριακού φυλακίου, επί δεκαετίες πυροδοτεί αντιπαραθέσεις. Μετά την πτώση του Τείχους, η ιστορία του σημείου φαίνεται να διαδραματίζει ελάσσονα ρόλο συγκριτικά με το εμπόριο και τον μαζικό τουρισμό.

Πάνω από την πινακίδα που πληροφορεί τον επισκέπτη στα αγγλικά, ρωσικά, γαλλικά και γερμανικά ότι εξέρχεται από τον αμερικανικό τομέα, υπάρχει μια άλλη που δείχνει τον δρόμο στο ταχυφαγείο KFC. Λίγο πιο πέρα, οι χρυσές αψίδες προσφέρουν μια ακόμη αμερικανική γεύση.

Ακόμη, όμως, και αν εδώ δεν υπάρχει επίσημο μουσείο, πολλοί πιστεύουν ότι το σημείο είναι πολύ σημαντικό για να χαθεί. «Πρέπει να διατηρηθεί, αλλιώς η νεολαία θα ξεχάσει. Οπως το Βερολίνο, και αυτό παραμένει συμβολικό», λέει χαρακτηριστικά ένας επισκέπτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή