Ιρανικές απειλές κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

Ιρανικές απειλές κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Τεχεράνης συμμετείχαν χθες στις τελετές για τα σαράντα χρόνια της Ιρανικής Επανάστασης, που σήμανε το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος του σάχη Ρεζά Παχλεβί και την άνοδο στην εξουσία του σιίτη ιμάμη Ρουχολάχ Χομεϊνί.Στις 11 Φεβρουαρίου 1979, το γενικό επιτελείο του ιρανικού στρατού κήρυξε την ουδετερότητα των ένοπλων δυνάμεων, διασφαλίζοντας τη νίκη της επανάστασης και την αποκαθήλωση του καθεστώτος των Παχλεβί, περίπου έναν μήνα μετά τη φυγή του σάχη από τη χώρα.

Τα πλήθη, που συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Τεχεράνης, κράδαιναν ιρανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του Χομεϊνί, που πέθανε το 1989, αλλά και του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σε ομιλία του στην πλατεία της Ελευθερίας στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε στις ΗΠΑ να νικήσουν. Ο ιρανικός λαός θα αντιμετωπίσει κάποιες οικονομικές δυσχέρειες εξαιτίας των κυρώσεων, αλλά θα επιλύσουμε τα προβλήματα με πνεύμα αλληλεγγύης». Σε στρατιωτική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, ο ιρανικός στρατός παρουσίασε τις νέες πυραυλικές δυνάμεις του, με επίδειξη βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ. Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης υπογράμμισε την πρόθεση της Τεχεράνης να διατηρήσει ιρανικά στρατεύματα στη Συρία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για απόσυρση των ιρανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ δεν τολμούν να μας χτυπήσουν, παρά τη στρατιωτική τους ισχύ. Αν, όμως, μας επιτεθούν, θα ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα», είπε ο Γιαντολάχ Τζαβανί, μέλος της ηγεσίας των Φρουρών της Επανάστασης σε χθεσινό μήνυμά του με αφορμή τα 40 χρόνια από την επανάσταση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή