Ο «κακούργος» και ο «Λένιν του σούπερ μάρκετ»

Ο «κακούργος» και ο «Λένιν του σούπερ μάρκετ»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ, του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, δήλωσε χθες ότι ο Τσώρτσιλ ήταν κακούργος και όχι ήρωας, εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε στην καταστολή ταραχών σε μία πόλη της νότιας Ουαλλίας.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σε εκδήλωση του Politico στο Λονδίνο αν ο «πατέρας της νίκης» ήταν ήρωας ή κακούργος, ο Μακντόνελ απάντησε «κακούργος – Τονιπάντι». Αναφερόταν με τον τρόπο αυτό σε συμβάν που έλαβε χώρα στην πόλη της νότιας Ουαλλίας τον Νοέμβριο του 1910, όταν σκοτώθηκε ένας ανθρακωρύχος και τραυματίστηκαν 580 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και 80 αστυνομικοί. Τότε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ως υπουργός Εσωτερικών, έστειλε 200 αστυνομικούς κι ένα στρατιωτικό απόσπασμα στο Κάρντιφ προκειμένου να καταστείλουν τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει όταν η αστυνομία προσπάθησε να διασπάσει την πικετοφορία των ανθρακωρύχων. Τελικά έλαβαν δράση και οι στρατιώτες, αλλά αμφισβητείται κατά πόσον ο Τσώρτσιλ είχε εγκρίνει την απόφαση. Παρ’ όλα αυτά παρέμεινε εξαιρετικά μη δημοφιλής στις κοιλάδες της νότιας Ουαλλίας, όπως εξάλλου και στο Εργατικό Κόμμα.

Αντιδρώντας στην απάντηση του Μακντόνελ, ο εγγονός του Τσώρτσιλ, σερ Νίκολας Σόουμς, επισήμανε ότι ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών αναζητούσε λίγη δημοσιότητα και τον χαρακτήρισε «Λένιν του σούπερ μάρκετ». «Πραγματικά πρόκειται για ένα πολύ ανόητο και βλακώδες σχόλιο και σίγουρα ειπώθηκε προκειμένου να διασφαλίσει λίγη δημοσιότητα. Πιστεύω ότι η φήμη του παππού μου μπορεί να αντέξει μια επίθεση που γίνεται για τη δημοσιότητα από έναν “Λένιν του σούπερ μάρκετ" τρίτης κατηγορίας. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται να συνταράξει τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό, από πολλούς επανεξετάζεται η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος το 2002 ψηφίστηκε ως ο σημαντικότερος Βρετανός που έζησε ποτέ, σε δημοσκόπηση που διοργάνωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Ενδεικτικά ο Πιρς Μόργκαν, παρουσιαστής του «Good Morning Britain», επέπληξε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση τον πολιτικό των Πρασίνων Ρος Γκρίερ, ο οποίος αποκάλεσε τον Τσώρτσιλ «λευκό ρατσιστή και μαζικό δολοφόνο» σε ένα τιτίβισμά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή