Γερμανία: «Θεμελιώδες δικαίωμα» των Γερμανών πολιτών που πολέμησαν με τον ISIS να επιστρέψουν στη χώρα τους

Γερμανία: «Θεμελιώδες δικαίωμα» των Γερμανών πολιτών που πολέμησαν με τον ISIS να επιστρέψουν στη χώρα τους

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί πολίτες που εντάχθηκαν και πολέμησαν στις τάξεις του ISIS στη Συρία έχουν κάθε δικαίωμα να επιστρέψουν στην χώρα τους, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε τακτική συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Γερμανία βρισκόταν σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία σχετικά με τον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών που πολέμησαν στις τάξεις του ISIS.

«Ολοι οι Γερμανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των υπόπτων για συμμετοχή στον ISIS, έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται στη Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η γερμανική Suddeutsche Zeitung σε άρθρο της αναλογίζεται τους κινδύνους που θα σημαίνει ο επαναπατρισμός πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκρινε «εξαιρετικά δύσκολο» να οργανωθεί σε αυτήν την φάση επιστροφή ευρωπαίων τζιχαντιστών στην Ευρώπη, όπως απαιτεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνησης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το θέμα: τι πρέπει να γίνει με τους γερμανούς ισλαμιστές που κρατούνται στην Συρία;», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Suddeutsche Zeitung.

«Είναι σαφές ότι το Βερολίνο έχει την ευθύνη αυτών των τουριστών της τρομοκρατίας, όπως είναι επίσης σαφές ότι αυτοί οι πρώην μαχητές είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι».

«Να τους παρακολουθείς να κυκλοφορούν ελεύθεροι δεν αποτελεί επιλογή. Είναι πέρα από σαφές ωστόσο ότι τα γερμανικά δικαστήρια θα καταδικάσουν τους Gefaehrder (άτομα προετοιμασμένα για τρομοκρατικές ενέργειες) σε μακρές ποινές φυλάκισης.

Στο τέλος, υπάρχει μόνο ένας επικίνδυνος δρόμος προς τα εμπρός. Φέρτε τους πίσω, παρακολουθήστε τις δραστηριότητές τους και ας ελπίσουμε ότι τίποτε δεν θα συμβεί», καταλήγει το κύριο άρθρο.

Μία επιστροφή θα ήταν δυνατή μόνο «εάν μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι τα πρόσωπα αυτά θα σταλούν αμέσως εδώ ενώπιον ενός δικαστηρίου και ότι θα τεθούν υπό κράτησιν», δήλωσε χθες το βράδυ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Για να γίνει αυτό «χρειαζόμαστε δικαστική συνδρομή και αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί», πρόσθεσε εξηγώντας ότι υπό τις συνθήκες αυτές ο επαναπατρισμός «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί».

Το Βερολίνο θέλει «να υπάρξει συνεννόηση με την Γαλλία και την Βρετανία για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε», είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναντώνται για να συζητήσουν μεταξύ άλλων «την κατάσταση στην Συρία, ειδικότερα τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου», σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Προσωρινό «όχι» από το Παρίσι στην απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ

Στο Παρίσι, η υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προς το παρόν η Γαλλία δεν θα ανταποκριθεί στη απαίτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Υπάρχει τώρα μία νέα γεωπολιτική συγκυρία, με την αμερικανική αποχώρηση. Προς το παρόν, δεν αλλάξουμε την πολιτική μας. Σε αυτό το στάδιο, η Γαλλία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Τραμπ», δήλωσε η Νικόλ Μπελουμπέ.

Η πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης συνίσταται στην κατηγορηματική άρνηση επαναπατρισμού των τζιχαντιστών μαχητών και των συζύγων τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν τους χαρακτήρισε «εχθρούς» της χώρας που πρέπει να δικασθούν είτε στην Συρία , είτε στο Ιράκ.

Το Παρίσι ασχολείται με τον επαναπατρισμό ανηλίκων σε μία κατά περίπτωσιν βάση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Ευρωπαίους θα δεχθούν τις εκατοντάδες των πολιτών τους που κρατούνται στην Συρία ως μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευσιν στην Συρία.

Ομως η τύχη των ξένων μαχητών που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις δεν έχει αποφασισθεί. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται Γάλλοι, Γερμανοί, Ιρλανδοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Βέλγοι και Καναδοί. Οι άνδρες βρίσκονται στην φυλακή, οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονται σε καταυλισμούς.

Στο Βέλγιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Γκέενς ζήτησε χθες «ευρωπαϊκή λύση» στο θέμα, ζητώντας «ήρεμη σκέψη και εξέταση της λύσης που θα εμπεριέχει το μικρότερο ρίσκο στον τομέα της ασφάλειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT