ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε. και Λονδίνο επεξεργάζονται σχέδιο για την αποτροπή ενδεχόμενου τραπεζικού χάους σε περίπτωση «άτακτου» Brexit

Ε.Ε. και Λονδίνο επεξεργάζονται σχέδιο για την αποτροπή ενδεχόμενου τραπεζικού χάους σε περίπτωση «άτακτου» Brexit

Καθώς η 29η Μαρτίου πλησιάζει και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για συντεταγμένη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, Ε.Ε. και Λονδίνο επεξεργάζονται σχέδιο για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο τραπεζικού χάους σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι μακροχρόνιες εργασιακές σχέσεις μεταξύ του City και των ευρωπαϊκών εταιρειών στηρίζονταν έως τώρα σε δικαιώματα και προνόμια που υπόκεινται στις ίδιες δικαιοδοσίες.

Οι αρχικές ελπίδες ότι οι βρετανικές εταιρείες ενδεχομένως να διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στην Ε.Ε. εξανεμίστηκαν, αφήνοντας τις τράπεζες και τις εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να πρέπει να λάβουν μία σειρά μέτρων εν όψει της επικείμενης αποχώρησης.

Βρετανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες λαμβάνουν άδεια και μεταφέρουν κάποιες από τις λειτουργίες τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να συνεχίζουν τις συναλλαγές τους και μετά το πέρας της προθεσμίας του Μαρτίου.

Πέντε από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες σκοπεύουν να μεταφέρουν 750 δισ. ευρώ από το ενεργητικό τους στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες θα χρηματοδοτούνται επαρκώς και σύμφωνα με το αίτημα των εποπτικών αρχών, όπως της ΕΚΤ.

Επίσης, μετακινούνται περί τις 20.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με τις βρετανικές τράπεζες να αναμένουν τις εξελίξεις για να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις σχετικά με το προσωπικό τους.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε οι εταιρείες της Ε.Ε. να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του City, αλλά και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Οι επιχειρήσεις, επίσης, ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίζουν να πουλούν και να αγοράζουν μετοχές και παράγωγα στα βρετανικά κέντρα συναλλαγών, ανεξαρτήτως της έκβασης του Brexit.

Αναφορικά με τις συμφωνίες και τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ ευρωπαϊκών και βρετανικών εταιρειών, δεν είναι απαραίτητο να χάσουν την ισχύ τους, εντούτοις είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να δοθούν προσωρινές άδειες προκειμένου να αποτραπεί η λύση των συγκεκριμένων συμβολαίων.

Αναφορικά με τη διακίνηση πληροφοριών και σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων, οι εταιρείες δεν μπορούν να στέλνουν προσωπικές πληροφορίες εκτός της Ένωσης.

Εντούτοις, το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει πολλά εργαλεία για τη διασυνοριακή διακίνηση στοιχείων.

Τέλος, σχετικά με την κεφαλαιακή έκθεση των τραπεζών και των δύο πλευρών, θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού ότι η έκθεση δεν αποτελεί αυξημένο κίνδυνο και επομένως δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη κεφαλαιακή κάλυψη ή αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, αναφέρει το Bloomberg.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ