Μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ

Μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν απόψε στην Μπρατισλάβα και σε 30 άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στη χώρα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.

Στη διαδήλωση κυριαρχούσε το σύνθημα «Για μια δίκαιη Σλοβακία» ενώ οι οργανωτές – μη κυβερνητικές οργανώσεις και μια φοιτητική ένωση – τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι ζητούν την πλήρη διερεύνηση των φόνων και μια αξιόπιστη κυβέρνηση. «Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να γνωρίζουμε τα ονόματα εκείνων που διέταξαν αυτόν τον τερατώδη φόνο», τόνισαν.

Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση και δεσμευόμενοι να ολοκληρώσουν τη δουλειά του Κούτσιακ.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ-1

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι κάλεσε νωρίτερα σήμερα τους Σλοβάκους να ενωθούν. «Η έρευνα για τους φόνους είναι μια από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Εύχομαι οι δολοφονίες αυτές να μην διχάσουν περαιτέρω την κοινωνία μας», είπε.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 ο 27χρονος Κούτσιακ και η μνηστή του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, μια δολοφονία που παρέπεμπε σε μαφιόζικη εκτέλεση. Το τελευταίο ρεπορτάζ του δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του και αναφερόταν στις πιθανές διασυνδέσεις της ιταλικής μαφίας με Σλοβάκους πολιτικούς, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και του αρχηγού της αστυνομίας.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ-2

Τέσσερις ύποπτοι έχουν προφυλακιστεί για τις δολοφονίες αυτές. Μέχρι και σήμερα ωστόσο δεν είναι σαφές ποιος διέταξε την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Ο Φίτσο παραμένει πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Smer και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση της δολοφονίας ενώ κατηγόρησε για την πτώση του τον δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή