ΚΟΣΜΟΣ

Οι Εργατικοί θα στηρίξουν νέο δημοψήφισμα

26britishoppo
mdf63895_34427341
corbynn

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι Βρετανοί Εργατικοί ανακοίνωσαν, χθες, ότι θα ζητήσουν από τη Βουλή να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για το Brexit, σε περίπτωση που η Βουλή απορρίψει το δικό τους σχέδιο «ήπιας» εξόδου από την Ε.Ε. με παραμονή στην τελωνειακή ένωση. Η ανακοίνωση χαροποίησε τους οπαδούς της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά, παραδόξως, ενδέχεται να διευκόλυνε την Τερέζα Μέι να συσπειρώσει το κόμμα της γύρω από τη συμφωνία αποχώρησης που έχει διαπραγματευθεί με την Ε.Ε.

«Αυτή την εβδομάδα θα θέσουμε ως Εργατικοί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων το εναλλακτικό μας σχέδιο για το Brexit», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, αρμόδιος για την έξοδο από την Ε.Ε., Κιρ Στάρμερ. «Αν η Βουλή απορρίψει το σχέδιό μας, θα κάνουμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε στο συνέδριο και θα υποστηρίξουμε την προσφυγή στις κάλπες για νέο δημοψήφισμα».

Ο Στάρμερ δεν διασαφήνισε πότε θα γίνει η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, ούτε υπάρχουν ενδείξεις για το πόσες πιθανότητες έχει η τροπολογία να υπερψηφιστεί. Πάντως, η ψηφοφορία υπέρ του σχεδίου της Τερέζα Μέι, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, αναβλήθηκε και θα γίνει το αργότερο στις 12 Μαρτίου. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου διεμήνυσαν χθες ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης το αργότερο ώς τις 13 Μαρτίου θα συμμαχήσουν με όσους ζητούν μετάθεση του Brexit, γέρνοντας την πλάστιγγα υπέρ της μετάθεσης. Υπέρ της μετάθεσης τάχθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ δήλωσε απολύτως βέβαιος ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν υπάρχει πλειοψηφία για την έγκριση συμφωνίας. Το κείμενο έχει ήδη απορριφθεί μία φορά με μεγάλη διαφορά, ενώ οι αλλαγές που έχει εξασφαλίσει η πρωθυπουργός εξακολουθούν να μην πείθουν τους οπαδούς του «σκληρού» Brexit.