ΗΠΑ: Διαβάθμιση ασφαλείας Κούσνερ με διαταγή Τραμπ

ΗΠΑ: Διαβάθμιση ασφαλείας Κούσνερ με διαταγή Τραμπ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον τότε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι διέταξε πέρυσι ο πρόεδρος Τραμπ να παράσχει διαβάθμιση ασφαλείας άκρως απορρήτου στον γαμπρό και στενό του σύμβουλο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης είχαν τότε εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή του Τραμπ, οδηγώντας τον Τζον Κέλι στην έκδοση εσωτερικού εγγράφου, στο οποίο έδινε εξηγήσεις για τη διαδικασία διαβάθμισης ασφαλείας του Κούσνερ. Ο τότε νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Μαγκάν είχε κυκλοφορήσει και αυτός εσωτερικό έγγραφο καταθέτοντας τις ενστάσεις του για τη διαβάθμιση του Κούσνερ και συστήνοντας αυτή να ακυρωθεί. Τα έγγραφα αυτά αντικρούουν τα λόγια του Τραμπ σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα τον Ιανουάριο, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στην προσφορά διαβάθμισης ασφαλείας «top secret» στον Κούσνερ.

Ερωτηθείσα χθες για την αποκάλυψη των NYT, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι – Σάντερς είπε: «Δεν σχολιάζουμε θέματα διαβάθμισης ασφαλείας».

Σε μήνυμά του, ο δικηγόρος του Κούσνερ, Εϊμπ Λόουελ, ανέφερε ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και των υπηρεσιών ασφαλείας αποφάσισαν πέρυσι ότι η διαβάθμιση ασφαλείας του Κούσνερ «προσφέρθηκε σύννομα και χωρίς εξωτερική πίεση».

Η προσωρινή διαβάθμιση ασφαλείας του Κούσνερ, συζύγου της Πρώτης Κόρης Ιβάνκα Τραμπ, είχε ανασταλεί από τον Τζον Κέλι τον Φεβρουάριο του 2018, μαζί με αυτές άλλων αξιωματούχων της προεδρίας που εργάζονταν με προσωρινές τέτοιες άδειες, στο πλαίσιο προσπάθειας εξορθολογισμού των διαδικασιών πρόσληψης στελεχών του Λευκού Οίκου. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ρομπ Πόρτερ, στέλεχος της προεδρίας Τραμπ, είχε απολυθεί όταν οι δύο πρώην σύζυγοί του είχαν αποκαλύψει διώξεις εναντίον του για ξυλοδαρμό.

Σε δηλώσεις του, ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς ανέφερε ότι ο Τραμπ «ενδέχεται να προσέφερε πρόσβαση στις πιο ευαίσθητες απόρρητες πληροφορίες της χώρας στον γαμπρό του, παρά τις συστάσεις ανώτατων στελεχών του Λευκού Οίκου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή