ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κάτω από το 20% υποχώρησε ο πληθωρισμός

Τουρκία: Κάτω από το 20% υποχώρησε ο πληθωρισμός

Στο 19,67% υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποχωρώντας κάτω από το 20% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων ύστερα από την καμπάνια της κυβέρνησης για μείωση τους κόστους σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η υποχώρηση δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Ο πληθωρισμός είναι βασική ανησυχία για τους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς έχει ανέλθει σε υψηλό 15 ετών ξεπερνώντας το 25% τον Οκτώβριο. Μια υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 30% πέρυσι τροφοδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ χαιρέτισε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου λέγοντας ότι καταδεικνύουν το πόσο επιτυχημένη ήταν η πώληση φθηνών λαχανικών από τις τουρκικές αρχές τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στον πληθωρισμό από το καλοκαίρι λόγω των διαρθρωτικών μέτρων για τις τιμές τροφίμων.

«Παρά τον αρνητικό εποχικό αντίκτυπο, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διατηρήθηκε χαμηλότερος από τις προβλέψεις, καταδεικνύοντας την επιτυχία που είχε η απόφαση για ρύθμιση των πωλήσεων στο να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων», έγραψε ο Αλμπαϊράκ στο Twitter.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,16% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 19,9% σε ετήσια βάση από το 20,35% του Ιανουαρίου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ολοκληρώσουμε το 2019 με καλύτερη επίδοση από την επιδιωκόμενη και θα επιτύχουμε τους στόχους για μονοψήφιο πληθωρισμό νωρίτερα από το αναμενόμενο», πρόσθεσε ο Αλμπαϊράκ. Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση προβλέπει ότι στα τέλη του 2019 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 15,9%.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,23% έναντι του δολαρίου στις 5,3905 στις 11:10 ώρα Ελλάδας. Πριν τα στοιχεία, η ισοτιμία της ήταν στις 5,38 λίρες ανά δολάριο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση άνοιξε κρατικές λαϊκές αγορές στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, για να καταπολεμήσει αυτό που οι αξιωματούχοι ονομάζουν «τρομοκρατία των τροφίμων», λέγοντας ότι θα τιμωρήσουν όποιον επιχειρεί να διατηρήσει τις τιμές στα ύψη για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ