Ο Πούτιν υπέγραψε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά INF

Ο Πούτιν υπέγραψε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά INF

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ιστορική  διμερή συνθήκη με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά INF, υπέγραψε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα αποσυρθούν οριστικά   εξαιτίας παραβιάσεων της συνθήκης  από τη Μόσχα. 

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους. 

Ο Πούτιν υπέγραψε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά INF-1

Σύμφωνα με το Reuters, o Πούτιν διέταξε την αναστολή της συνθήκης μέχρι να σταματήσει η Ουάσινγκτον να προχωρά σε παραβιάσεις και διέταξε το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ωστόσο, εδώ και χρόνια, Ουάσινγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συνθήκης.
Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή