ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν υπέγραψε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά INF

o-poytin-ypegrapse-tin-anastoli-tis-symmetochis-tis-rosias-sti-synthiki-gia-ta-pyrinika-inf-2303191

Διάταγμα που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ιστορική  διμερή συνθήκη με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά INF, υπέγραψε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα αποσυρθούν οριστικά   εξαιτίας παραβιάσεων της συνθήκης  από τη Μόσχα. 

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους. 

o-poytin-ypegrapse-tin-anastoli-tis-symmetochis-tis-rosias-sti-synthiki-gia-ta-pyrinika-inf0

Σύμφωνα με το Reuters, o Πούτιν διέταξε την αναστολή της συνθήκης μέχρι να σταματήσει η Ουάσινγκτον να προχωρά σε παραβιάσεις και διέταξε το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ωστόσο, εδώ και χρόνια, Ουάσινγκτον και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συνθήκης.
Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.