Η «περιοδεία» του Γκουαϊδό στο Καράκας

Η «περιοδεία» του Γκουαϊδό στο Καράκας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, επέστρεψε χθες αεροπορικώς στη χώρα, με στόχο να λάβει μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο Γκουαϊδό χαιρέτησε τους υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο «Σιμόν Μπολιβάρ» του Καράκας, ανέβηκε σε ανοιχτό αυτοκίνητο και αναχώρησε για το κέντρο της πόλης, όπου τον περίμεναν χιλιάδες συγκεντρωμένοι.

Ο Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος και αναγνωρίζεται ως τέτοιος από σειρά χωρών, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Μαδούρο καταχραστή της εξουσίας. Ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των ενόπλων δυνάμεων.

Το γεγονός ότι ο Γκουαϊδό αναχώρησε για την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, παρότι του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για μη έξοδο από τη χώρα, θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του από τις αρχές. Ο Γκουαϊδό είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς θα του επέτρεπε να καταγγείλει το «καθεστώς».

«Οταν φτάσω, όποιο δρόμο και αν επιλέξει ο δικτάτορας, θα συνεχίσουμε», ανέφερε σε μήνυμα που βιντεοσκόπησε πριν από την επιστροφή του στη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν ανοιχτά την ανατροπή του Μαδούρο, είχαν προειδοποιήσει ότι μια ενδεχόμενη σύλληψη του Γκουαϊδό θα είχε συνέπειες. «Οποιεσδήποτε απειλές ή ενέργειες εμποδίσουν την ασφαλή επιστροφή του θα προσκρούσουν σε σημαντικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Νωρίτερα, ο Μαδούρο είχε δηλώσει στην αμερικανική τηλεόραση ότι ο Γκουαϊδό «δεν μπορεί απλά να πηγαινοέρχεται. Πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη τού απαγόρευσε να φύγει από τη χώρα». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρόσθεσε ότι τις σχετικές αποφάσεις λαμβάνει η δικαιοσύνη της χώρας.

Στους δρόμους του Καράκας, οι διαδηλωτές που περίμεναν χθες την άφιξη του Γκουαϊδό ντυμένοι στα λευκά και ανεμίζοντας λευκές σημαίες εξέφρασαν την ελπίδα να μη συλληφθεί. «Αν το καθεστώς έχει την παραμικρή συνείδηση δεν πρέπει να το κάνει, γιατί ο κόσμος πραγματικά δεν θα το ανεχθεί», δήλωσε ο 60χρονος Φράνκλιν Λόπεζ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή