Οχι άλλο μέικ απ για αεροσυνοδούς της Virgin Atlantic

Οχι άλλο μέικ απ για αεροσυνοδούς της Virgin Atlantic

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τις ενδυματολογικές της ντιρεκτίβες προς τις γυναίκες εργαζόμενές της, επιτρέποντάς τους αφενός να μην φορούν μέικ απ στη διάρκεια πτήσεων αλλά και να επιλέγουν παντελόνια ως στολή εργασίας. Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε έναν τομέα όπου οι γυναίκες μέλη του πληρώματος καλούνται να καταβάλουν ιδιαίτερη φροντίδα και προσπάθεια στην εμφάνισή τους, γεγονός που αυξάνει και το κόστος για τις χαμηλά αμειβόμενες εργαζόμενες.

Αν και οι εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η easyJet και η Ryanair, έχουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες για την εμφάνιση των αεροσυνοδών, οι περισσότερες διεθνείς αερογραμμές έχουν σαφείς οδηγίες για το μέικ απ που πρέπει να αγοράζουν και να φορούν οι γυναίκες. Η Virgin διευκρίνισε ότι τα μέλη του πληρώματος μπορούν στο εξής να εργάζονται χωρίς μέικ απ, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η χρήση του κραγιόν και άλλων προτάσεών της, όπως περιγράφονται στις ντιρεκτίβες της προς τις γυναίκες εργαζόμενες. Ο αντιπρόεδρός της Μαρκ Αντερσον είπε ότι εισακούστηκαν οι απόψεις του εργατικού της δυναμικού και οι νέες οδηγίες παρέχουν στους εργαζόμενους περισσότερες επιλογές σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να εκφραστούν στο χώρο εργασίας. Η εταιρεία δεν θεωρούνταν ανέκαθεν αποτελεσματική στον τομέα της ισότητας ευκαιριών για τα δύο φύλα, αν και ο ιδρυτής της σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον εμφανίστηκε κάποια στιγμή ντυμένος γυναίκα αεροσυνοδός και φορώντας μέικ απ, στο πλαίσιο ενός στοιχήματος.

Η εν λόγω απόφαση είναι η τελευταία ένδειξη προόδου σε μια βιομηχανία που δεν χαρακτηρίζεται για τις φεμινιστικές της διαθέσεις. Μάλιστα φαίνεται πως ακόμη και λιγότερο προοδευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αναπροσανατολίζονται: Την περασμένη εβδομάδα, ο Ακμπάρ αλ Μπέικερ, διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways, που συνήθιζε να απολύει εγκύους, θέσπισε διεθνές βραβείο διαφορετικότητας και κοινωνικής ανοχής για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών. Ο Μπέικερ, ο οποίος παλιότερα είχε αποκηρύξει τις αεροσυνοδούς αντίπαλης εταιρείας ως «γιαγιάδες» και πέρυσι είχε δηλώσει ότι μόνο ένας άνδρας μπορεί να κάνει τη δουλειά του, είπε ότι η Qatar θα δημιουργήσει βραβεία για εξέχουσες γυναίκες, καθώς αναγνωρίζει την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός στον χώρο εργασίας όχι μόνο στη δική του εταιρεία, αλλά σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η British Airways, η οποία αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι άδειες μητρότητας και τα επιδόματα οδήγησαν σε περικοπές κατά 90% στις αμοιβές των πιλότων, παρότι τα κέρδη της ήταν πάνω από δύο δισ. λίρες το 2018, απαιτεί από τις αεροσυνοδούς να φορούν μέικ απ. Ωστόσο, το 2016 κατήργησε την απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν παντελόνια. Σύμφωνα με τις οδηγίες του 2015, όλες οι αεροσυνοδοί της BA καλούνται να φορούν τουλάχιστον κραγιόν και ρουζ, «να περιποιούνται και να διατηρούν τα φρύδια τους και να κρύβουν τα προφανή σημάδια κόπωσης, όπου αυτό είναι δυνατόν». Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, η ΒΑ αρνήθηκε να απαντήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή