Στο πλευρό του Εμ. Μακρόν ο Ολαφ Σολτς

Στο πλευρό του Εμ. Μακρόν ο Ολαφ Σολτς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το όραμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την «ευρωπαϊκή αναγέννηση» βρήκε σύμφωνο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ενώ επαινέθηκε ακόμη και από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, που το αποκάλεσε «απαρχή μιας σοβαρής ευρωπαϊκής συζήτησης».

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε ένα αποφασιστικό σημάδι για τη συνοχή στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι έχει δίκιο: η αισιοδοξία πρέπει να καθορίζει τη δράση μας, όχι ο σκεπτικισμός. Είναι σημαντικό να διατηρούμε την κυριαρχία και την ισχύ για να μη μας κάνει ο υπόλοιπος κόσμος ό,τι θέλει. Θα σταθούμε στο πλευρό του Παρισιού για τις μεταρρυθμίσεις, για μια Ευρώπη ικανή να ενεργεί και για ένα σταθερό ευρώ», είπε ο Σολτς.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στο ευρώ, παρότι στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου η μόνη νύξη γύρω από το κοινό νόμισμα είναι η φράση «πώς θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στις κρίσεις του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού χωρίς το ευρώ, που είναι μια δύναμη για όλη την Ε.Ε.;». Παρουσιάζοντας το όραμά του, ο Μακρόν έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «η Ευρώπη δεν είναι μόνο μία αγορά».

Κατ’ ιδίαν, Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν «επανεφεύρεση του τροχού», ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι κάποιες από τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου «ταυτίζονται με δομές που ήδη υπάρχουν ή με προτάσεις που έχει διατυπώσει ή υλοποιεί η Κομισιόν».

Κάποιοι αξιωματούχοι ήταν λιγότερο διπλωματικοί μιλώντας ανωνύμως. «Συνέχεια πιστεύει ότι επανεφευρίσκει τον τροχό», είπε ένας αξιωματούχος. «Είναι αμετακίνητος φιλοευρωπαίος, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στις προτάσεις του που να μη γίνονται ήδη και να προσθέτουν αξία».

Κάποιες από τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου, όπως η «προτίμηση σε ευρωπαϊκά προϊόντα», απέχουν πολύ από την υλοποίηση, καθώς αντιβαίνουν σε όλες τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που έχει υπογράψει η Ε.Ε.

Η επιστολή του Γάλλου προέδρου προς τους πολίτες, που δημοσιεύθηκε σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων, συνιστά την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Υποστηρίζουμε τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για μια νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό όραμα. Κατώτατος μισθός, επενδύσεις για το κλίμα, συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας, Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», δήλωσε ο Bέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Ο δε Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν σημείωσε: «Στις λεπτομέρειες φυσικά έχουμε διαφορές απόψεων, αλλά πολύ πιο σημαντικό από αυτές τις διαφορές είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί καλή αρχή για έναν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή