Καναδάς: δεύτερη παραίτηση από την κυβέρνηση Τριντό

Καναδάς: δεύτερη παραίτηση από την κυβέρνηση Τριντό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΤΤΑΒΑ. Μία ακόμη υπουργός παραιτήθηκε χθες από την κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πιέσεις προς όφελος μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Οι κλυδωνισμοί έρχονται λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες ο φιλελεύθερος Τριντό θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

«Δυστυχώς, έχασα την εμπιστοσύνη μου στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό και στον τρόπο με τον οποίο απάντησε στα ζητήματα που προέκυψαν», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Τζέιν Φίλποτ, ακολουθώντας την υπουργό Δικαιοσύνης Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ εκτός κυβέρνησης.

Το σκάνδαλο έχει ήδη κοστίσει τη θέση του επικεφαλής του γραφείου του Τριντό, Τζέραλντ Μπατς, τον οποίο η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ κατήγγειλε ως αυτόν που της άσκησε τις εντονότερες πιέσεις. Ο Τριντό δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια στις κατηγορίες, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι οι παρεμβάσεις υπέρ της εταιρείας έγιναν για να μη μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι της SNC-Lavalin στην περιοχή του Κεμπέκ.

Η εταιρεία, που κατηγορείται για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μπανγκλαντές, στο Μεξικό, στη Λιβύη και στον Καναδά, ζητούσε να πληρώσει πρόστιμο αντί να της επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές της δεκαετούς απαγόρευσης σύναψης συμβάσεων με το καναδικό δημόσιο.

«Αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους φιλελεύθερους του Τριντό είναι ότι οι δύο παραιτήσεις έγιναν για λόγους αρχής και ηθικής τάξης», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Nanos Research, Νικ Νάνος. «Η δεύτερη παραίτηση μας κάνει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Και αν θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις». Η 58χρονη Φίλποτ, πρώην υπουργός Υγείας, εθεωρείτο ένα από τα ικανότερα στελέχη της καναδικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT