Η Γερμανία παρατείνει το «πάγωμα» στις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η Γερμανία παρατείνει το «πάγωμα» στις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση ότι παρατείνει έως το τέλος Μαρτίου το «πάγωμα» στις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, παρά τις επικρίσεις που δέχεται από τη Γαλλία και τη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «αποφασίστηκε να παρατείνουμε το εμπάργκο στις εξαγωγές (σ.σ. όπλων προς τη Σαουδική Αραβία) μέχρι τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας των εξελίξεων στην Υεμένη», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τη στάση της στη συνέχεια.

Ο κ. Μάας επεσήμανε δε ότι το Βερολίνο επέμεινε στο να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη όσο το δυνατόν συντομότερα, ενώ πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες άδειες που έχουν εκδοθεί για τις γερμανικές εταιρείες για την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία θα είναι επίσης άκυρες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αρχικά το εμπάργκο θα ίσχυε έως τις 9 Μαρτίου, όμως η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να το παρατείνει κατά μερικές εβδομάδες, μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Στη διάρκεια του μήνα θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Υεμένη. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μάας.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο απαγόρευσε την πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία το φθινόπωρο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις από τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες ανησυχούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε κοινά βιομηχανικά έργα.

Εξάλλου η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ένταση και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης του εμπάργκο και τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) να υπερασπίζονται μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στο Ριάντ.

Η Γερμανία είναι μεταξύ των τεσσάρων ή πέντε χωρών με τις περισσότερες εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Ωστόσο οι εξαγωγές όπλων δεν είναι καθόλου δημοφιλείς στην κοινή γνώμη.

Πηγή: SPUTNIK, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή