Βουλγαρία: Και η Ρωσία στον διαγωνισμό για το πυρηνικό εργοστάσιο

Βουλγαρία: Και η Ρωσία στον διαγωνισμό για το πυρηνικό εργοστάσιο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. «Ετοιμη είναι η Ρωσία να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπέλενε στη Βουλγαρία», δήλωσε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Λουξεμβούργο. Τη ρωσική Rosatom ενδέχεται να ανταγωνιστούν η κινεζική CNNC, η αμερικανική GE και η γαλλική Framatome για την κατασκευή του εργοστασίου στο Μπέλενε, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει το αργότερο το 2021. Σύμφωνα με δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Ενέργειας Τεμένουζκα Πέτκοβα, η Σόφια αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή για την κατασκευή του εργοστασίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Βουλγαρία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού σε διάστημα οκτώ ετών και χωρίς να υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα έχει θέσει συγκεκριμένες απαιτήσεις στους επίδοξους επενδυτές, όπως την αξιοποίηση ήδη αγορασμένου εξοπλισμού. Η αρχική πρόβλεψη ήθελε το εργοστάσιο του Μπέλενε να έχει ισχύ 2 GW, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του 2006, που προέβλεπε την κατασκευή δύο μονάδων. Το 2009 το έργο διακόπηκε, ενώ το 2012 η Σόφια εγκατέλειψε τα σχέδιά της για κατασκευή δύο μονάδων. Το 2018, όμως, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την επανέναρξη του έργου αναζητώντας στρατηγικούς επενδυτές για την ολοκλήρωσή του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή