Βέμπερ: «Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.»

Βέμπερ: «Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONAXO. O υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεσμεύθηκε να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αν αναλάβει τα ηνία της Κομισιόν.

«Ολοι θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, όλοι θέλουν στενή συνεργασία», είπε ο Βέμπερ απευθυνόμενος σε κομματικό ακροατήριο στη Βαυαρία. «Αλλά αν γίνω πρόεδρος της Κομισιόν, θα δώσω εντολή στα γραφεία στις Βρυξέλλες να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», είπε καταχειροκροτούμενος. «Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., ας το ξεκαθαρίσουμε».

Ούτως ή άλλως, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας καρκινοβατούν. Τον Οκτώβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα για να διαπιστώσει αν ο λαός της χώρας του εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. Τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν έχει στρέψει την προσοχή του στα νότια και ανατολικά της χώρας του, αντί στα βόρεια και δυτικά. Μία από τις βασικές επιδιώξεις του είναι η νίκη επί των Κούρδων του ΡΚΚ στη Συρία, ώστε να μην ενισχύουν τους Κούρδους στο εσωτερικό της Τουρκίας.

O Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα μπορεί να έχει εξασφαλίσει στη μάχη αυτή τη στήριξη της Τεχεράνης. «Με τη βοήθεια του Θεού, θα εξαπολύσουμε κοινή επιχείρηση με το Ιράν εναντίον του ΡΚΚ», δήλωσε ο Σοϊλού στο πρακτορείο Anadolu. «Η διεξαγωγή κοινής επιχείρησης είναι μακροχρόνιο αίτημα του τουρκικού κράτους», προσέθεσε. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε το θέμα και υπάρχουν πολλές συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας».

Η Τουρκία ολοκληρώνει την κατασκευή «τείχους ασφαλείας» ­στα σύνορά της με το Ιράν, προκειμένου να εμποδίσει την επικοινωνία των Κούρδων του Ιράν με τους Κούρδους της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή