Δεν υποχωρεί ο Βίκτορ Ορμπαν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστομωτική απάντηση στην ξενοφοβική κινδυνολογία της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς συνιστούν τα επίσημα στοιχεία για τη μετανάστευση που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Παρουσιάζοντας σχετική έκθεση ενόψει του προσεχούς συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε., ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς τόνισε ότι «τα τέσσερα τελευταία χρόνια η Ενωση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης». Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ευρώπη «δεν βιώνει πλέον τη μεταναστευτική κρίση που έζησε το 2015», καθώς ο αριθμός των αφίξεων βρίσκεται σήμερα μόλις στο 10% του ανωτάτου επιπέδου, προ τετραετίας.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου. Αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ότι χάρη στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας μειώθηκαν σημαντικά οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά, αλλά προσθέτει ότι «τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα όσον αφορά τις επιστροφές, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την κατάλληλη στέγαση παραμένουν ανεπίλυτα».

Στο μεταξύ, ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Τάμας Ντόιτς, εκ των ιδρυτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο να δεχθεί ο πρωθυπουργός της χώρας του Βίκτορ Ορμπαν τους όρους που του τέθηκαν προκειμένου το κόμμα του να μην εξοστρακιστεί από τον συνασπισμό της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Το Fidesz ερέθισε τις Βρυξέλλες με την πολεμική του εναντίον της Ε.Ε. και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με αιχμή το μεταναστευτικό ενόψει ευρωεκλογών. Την Τρίτη, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ έθεσε στον Ορμπαν τρεις όρους προκειμένου να παραμείνει στην παράταξη: να ζητήσει συγγνώμη από τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα, να σταματήσει την εκστρατεία εναντίον των Βρυξελλών και να επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας, στη Βουδαπέστη, του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης, που ιδρύθηκε από τον Ουγγροαμερικανό μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος.

«Θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν δεχόταν αυτούς τους όρους», δήλωσε για τον Ορμπαν ο Τάμας Ντόιτς, για να προσθέσει: «Εδώ δεν πρόκειται για ένα παιδικό πάρτι, όπου μου τραβάς την αλογοουρά και φωνάζω ότι με πονάει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι πολύ σοβαρός για να πιστεύει κάτι τέτοιο». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Fidesz δήλωσε ότι το κόμμα του ακούει με προσοχή την κριτική του Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά θεωρεί ότι «η υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών και η αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Ουγγαρία έχει προτεραιότητα έναντι της κομματικής πειθαρχίας». Από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε από το Πασάου της Βαυαρίας ότι «τα μηνύματα που έρχονται από τον Βίκτορ Ορμπαν και το κόμμα του δεν είναι ενθαρρυντικά», κάτι που ενίσχυσε την αίσθηση για επικείμενο εξοστρακισμό του Fidesz από το ΕΛΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT