ΗΠΑ: Η «απολογία» της Κίρστεν Νίλσεν

ΗΠΑ: Η «απολογία» της Κίρστεν Νίλσεν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για «ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα» έκανε λόγο η Αμερικανίδα υπουργός Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν σε κατάθεσή της ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Νίλσεν δεν ήταν σε θέση να πει πόσα παιδιά χώρισαν οι υπηρεσίες της από τους γονείς τους στα σύνορα, ούτε πόσα είναι αυτά των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί, οδηγώντας τους επικριτές της να παρατηρήσουν ότι μια τέτοια απάντηση θα ήταν απαράδεκτη ακόμη κι αν αφορούσε έναν και μοναδικό σκύλο που χάθηκε ενώ βρισκόταν υπό τη φροντίδα αεροπορικής εταιρείας. Η πολιτική του διαχωρισμού οικογενειών έληξε έπειτα από έντονες πιέσεις το καλοκαίρι, αλλά οι συνέπειές της ήταν βαριές για χιλιάδες οικογένειες.

Η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε τα σημεία νόμιμης εισόδου ατόμων που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ, οδηγώντας οικογένειες από την Κεντρική Αμερική, που υπό άλλες συνθήκες θα ζητούσαν άσυλο, να αναζητούν τρόπους παράνομης εισόδου. Ως εκ τούτου, οι παράνομες είσοδοι στις ΗΠΑ έχουν διπλασιαστεί, επιτείνοντας το αίσθημα της κρίσης. «Είμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση, μια πραγματική, σοβαρή και συνεχιζόμενη κρίση στα σύνορα. Η αλυσίδα ανθρώπινης δυστυχίας χειροτερεύει», είπε η Νίλσεν. Τον Φεβρουάριο συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ 76.000 άτομα, περίπου διπλάσια από την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Καμία λεκτική ακροβασία δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η πολιτική διαχωρισμού των μελών των οικογενειών στα σύνορα έγινε εν γνώσει της», παρατήρησε ο πρόεδρος της επιτροπής Ασφάλειας της Βουλής, Μπένι Τόμσον. «Επιπλέον, η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει το απάνθρωπο σχέδιό της, χάνοντας τα ίχνη παιδιών και απελαύνοντας γονείς στην Κεντρική Αμερική χωρίς τα παιδιά τους», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή