Νεύρα και ενοχές για τις νέες μητέρες

Νεύρα και ενοχές για τις νέες μητέρες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολλές μητέρες εκφράζουν τις ενοχές και την αγωνία τους που αφήνουν τα παιδιά τους σπίτι για να επιστρέψουν στη δουλειά τους, εγείροντας προβληματισμό για την πολιτική που ακολουθεί η εκάστοτε χώρα στον τομέα των αδειών μητρότητας.

Σε μία σειρά συνεντεύξεων του πρακτορείου Reuters ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μαμάδες από τις ΗΠΑ ώς την Ουρουγουάη και από τη Νότιο Αφρική ώς τη Σιγκαπούρη διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι σταματούν να εργάζονται για να γεννήσουν και να φροντίσουν τα νεογέννητα, αλλά καλούνται γρήγορα να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) το 2016, κατά μέσον όρο οι μητέρες δικαιούνται άδεια έως και 18 εβδομάδων, αν και το εύρος ποικίλλει. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ρωσία, η άδεια κυμαίνεται από πολλούς μήνες ώς και χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ δεν έχει θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο πληρωμένη άδεια για τις επίδοξες μαμάδες. Η Μπλάνκα Εσμπαχ, μια νέα μαμά από το Τέξας υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη δουλειά της ύστερα από συνολικά 2,5 μήνες άδεια. «Ως κοινωνία δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην παραγωγικότητα από ό,τι στην οικογενειακή ζωή. Νιώθεις σαν να σπεύδεις πίσω στην εργασία σου», επισημαίνει. Η ίδια θα ήθελε να μείνει λίγο παραπάνω στο σπίτι, ιδανικά 16 εβδομάδες, αλλά η οικογένειά της δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τη στηρίξει.

Η 37χρονη Τατιάνα Μπαρτσέλος, δημόσια υπάλληλος στη Βραζιλία, φοβάται πως «η απουσία της θα προκαλέσει στρες στο μωρό της». Στην Ολλανδία, η 32χρονη κοινωνική λειτουργός Λουσί Σολ, επιβεβαιώνει ότι η επιστροφή στη δουλειά της έχει πολλά στοιχεία ενοχών. «Νιώθω άσχημα που την αφήνω μόνη της στο σπίτι. Είναι μόλις 5,5 μηνών, θέλω να είμαι κοντά της», αναφέρει για την κόρη της. Η Σολ πήρε τρεις πρόσθετους μήνες άδεια, επεκτείνοντας συνολικά την άδεια μητρότητας σε 27 εβδομάδες. Ο σύντροφός της, Ρούντι Τζόνκμανς, πήρε δύο ημέρες επίσημης άδειας πατρότητας και πρόσθεσε τρεις εβδομάδες από τις διακοπές του για να είναι με την οικογένειά του. Η άδεια πατρότητας στην Ολλανδία είναι μέχρι και πέντε εργάσιμες. Στη Λευκορωσία οι μαμάδες λαμβάνουν το μέσο εισόδημα για 70 μέρες πριν από τη γέννα και 56 μέρες μετά, ενώ η άδεια μπορεί να επεκταθεί στα τρία χρόνια για κάθε εργαζόμενο συγγενή ή κηδεμόνα του παιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή