ΚΟΣΜΟΣ

Την εφαρμογή ελέγχου γυναικών διατηρούν Google και Apple

Την εφαρμογή ελέγχου γυναικών διατηρούν Google και Apple

ΡΙΑΝΤ. Εφαρμογή η οποία επιτρέπει σε άνδρες να παρακολουθούν τις κινήσεις και να ελέγχουν τις γυναίκες συγγενείς τους αρνήθηκαν να αφαιρέσουν από την πλατφόρμα τους οι εταιρείες Google και Apple.

Η εφαρμογή, που δίνει τη δυνατότητα στους άνδρες να επιτρέπουν ή να αναιρούν το δικαίωμα των γυναικών να ταξιδεύουν και είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το κινητό του συζύγου να λαμβάνει ειδοποίηση sms όταν η γυναίκα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το διαβατήριό της, θα συνεχίσει να πωλείται από την ιστοσελίδα της Google και της Apple. Η Google ανακοίνωσε ότι εξέτασε την εφαρμογή Absher και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν παραβιάζει τη συμφωνία με την εταιρεία και μπορεί να συνεχίσει να πωλείται στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, το Google Play.

Η εφαρμογή, που σχεδιάστηκε και ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποστολής ειδοποίησης σε περίπτωση που μία γυναίκα εγκαταλείψει συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, δυσχεραίνοντας κάθε προσπάθεια απομάκρυνσής της, χωρίς την άδεια του άρρενος «κηδεμόνα» της. Οι γυναίκες στο υπερσυντηρητικό βασίλειο είναι υποχρεωμένες σύμφωνα με τον νόμο να διαθέτουν άρρενα κηδεμόνα, ανεξάρτητα από το εάν αυτός είναι ο σύζυγος, ο πατέρας, ο αδελφός ή ο θείος τους. Μόνο ο κηδεμόνας μπορεί να δώσει άδεια στις γυναίκες για μία σειρά από δραστηριότητες, όπως τις σπουδές, τον γάμο, την ενοικίαση κατοικίας και το ταξίδι.

Η απόφαση της Google και της Apple να πωλούν την εφαρμογή, που έχει αγοραστεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορές στις πλατφόρμες τους, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως τη Human Rights Watch. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή «διευκολύνει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Τουλάχιστον δώδεκα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου επικοινώνησαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σουντάρ Πιτσάι και τον ομόλογό του της Apple Τιμ Κουκ στις 21 Φεβρουαρίου, απαιτώντας την αφαίρεση της εφαρμογής. Οι Αμερικανοί νομοθέτες χαρακτήρισαν τις δύο εταιρείες «συνεργούς στην καταπίεση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία», ενώ έδωσαν διορία για την αφαίρεσή τους. Παρά την εκπνοή της διορίας αυτής την περασμένη εβδομάδα, η εφαρμογή συνεχίζει να πωλείται.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η νεοεκλεγείσα Δημοκρατική βουλευτής Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, γράφει: «Οι γυναίκες δεν είναι ιδιοκτησίας σας! Γιατί λοιπόν οι @Apple και @Google φιλοξενούν εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους άνδρες να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τις κινήσεις των γυναικών στη Σαουδική Αραβία; Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει!».

Το θέμα του δικαιώματος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία να ταξιδεύουν ήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν η 18χρονη Ραχάφ Μοχάμεντ Αλκουνούν «δραπέτευσε» από το σπίτι της και ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη ζητώντας άσυλο, εξαιτίας της κακοποίησης, την οποία είχε υποστεί.