Πέντε χρόνια μυστήριο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines

Πέντε χρόνια μυστήριο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370 των  Μαλαισιανών Αερογραμμών και το μόνο στοιχείο που γνωρίζουμε είναι ότι το  Boeing με τους 227 επιβάτες και 12 μελές πλήρωμα συντριβή πιθανότατα κάπου στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Πέντε χρόνια μυστήριο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines-1

Οι μόνες αποδείξεις που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα είναι κομμάτια συντριμμιών που επιβεβαιώθηκε ότι προέρχονται από το αεροσκάφος και τα οποία ξεβράστηκαν σε νησάκια στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό το 2015 και το 2016.

Πέντε χρόνια μυστήριο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines-2

Η  MH370  εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014, καθώς πετούσε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ προς το διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Περίπου 40 λεπτά μετά την απογείωση,  το αεροσκάφος χάθηκε από τις οθόνες ραντάρ του  κέντρου  Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ενώ  βρισκόταν επάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Για την επόμενη μία περίπου ώρα παρακολουθούνταν από στρατιωτικό ραντάρ που κατέγραψε απόκλιση της πορείας του δυτικά από τη προγραμματισμένη διαδρομή πτήσης του, διασχίζοντας τη Χερσόνησο της Μαλαισίας και τη Θάλασσα Ανταμάν. Τότε χάθηκε ολοσχερώς κάθε ίχνος του αεροσκάφος.

Πέντε χρόνια μυστήριο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines-3

Η εξαφάνιση της πτήσης 370 έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια όλων των εποχών και η έρευνα για τον εντοπισμό του χαμένου αεροσκάφος, η πιο δαπανηρή στην ιστορία της αεροπορίας. 

Αφού ερεύνησαν πάνω από 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, οι τρεις βασικές χώρες που συμμετείχαν στις έρευνες, η Μαλαισία, η Κίνα και η Αυστραλία, ανέστειλαν την επιχείρηση στις 17 Ιανουαρίου. Μια δεύτερη έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 από ιδιωτική εταιρεία έληξε επίσης ανεπιτυχώς μετά από έξι μήνες.

Πέντε χρόνια μυστήριο για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines-4

Η τελική έκθεση του Υπουργείου Μεταφορών της Μαλαισίας σχετικά με την εξαφάνιση δημοσιοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018, χωρίς ουσιαστικά να αναφέρει τίποτα σχετικά με την τύχη του αεροπλάνου, αλλά έριχνε μόνο ευθύνες στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Μαλαισίας.

Ο μόνος που παραιτήθηκε για την υπόθεση ήταν  ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, στις 31 Ιουλίου 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT