Νέες διαδηλώσεις στο Καράκας στη σκιά του μπλακ – αουτ

Νέες διαδηλώσεις στο Καράκας στη σκιά του μπλακ – αουτ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους του Καράκας βγήκαν και σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές κατά του προέδρου Μαδούρο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό.

Από την αντίθετη πλευρά, ο ΝΙκολάς Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές τους σε αντι – συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης και  «κατά του ιμπεριαλισμού», καταγγέλλοντας «τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πάνω στην ενέργεια», με αφορμή το τεράστιο μπλακ – άουτ που σημειώθηκε στη χώρα, για την ευθύνη του οποίου αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές.

Νέες διαδηλώσεις στο Καράκας στη σκιά του μπλακ – αουτ-1

«Καλώ όλο τον λαό της Βενεζουέλας να εκφρασθεί με μαζικό τρόπο στους δρόμους κατά του διεφθαρμένου, ανίκανου, καθεστώτος των σφετεριστών, που βύθισαν τη χώρα στο σκοτάδι», δήλωσε ο Γουαϊδό.

Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, αν και ηπιότερης μορφής από τις προηγούμενες, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν «μπλοκάρει» τους βασικούς δρόμους που οδηγούν στα σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών. 

Νέες διαδηλώσεις στο Καράκας στη σκιά του μπλακ – αουτ-2

Η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε επιφυλακή τόσο για τις διαδηλώσεις στο Καράκας, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας που διοργανώνονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις. 

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε τμηματικά σήμερα στις περισσότερες συνοικίες του Καράκας και στις κεντρο-ανατολικής πολιτείες της χώρας, αλλά η υπόλοιπη επικράτεια παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως η πετρελαϊκή και πυκνοκατοικημένη ζώνη του Μαρακαΐμπο (δυτικά) και στις κεντρικές περιοχές της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στο σκοτάδι εδώ και 40 ώρες, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Οι τηλεπικοινωνίες, το Ιντερνετ και οι δορυφορικές συνδέσεις, που είχαν διακοπεί τελείως αρχίζουν να αποκαθίστανται, αλλά το μετρό του Καράκας, που εξυπηρετεί δύο εκατομμύρια άτομα καθημερινά, παραμένει κλειστό. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης από την Πέμπτη δημιούργησε ανά περιοχή υγειονομικού χαρακτήρα προβλήματα και προκάλεσε θανάτους σε όσα νοσοκομεία δεν είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα δώσει στον ΟΗΕ αποδείξεις για την ευθύνη της Ουάσινγκτον σε αυτήν την γιγάντια βλάβη, την μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ η χώρα. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν σε μία αντιπροσωπεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αναμένεται σε λίγες ημέρες στο Καράκας, διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT