Τρία σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Βενεζουέλα

Τρία σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Βενεζουέλα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρου Χουάν Γκουαϊδό, παραμένει άδηλο. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για τη λύση του. Ενα πάντως είναι βέβαιο: πως όποια και να είναι αυτά ο στρατός θα παραμένει πάντοτε ο αποφασιστικός παράγοντας.

Σενάριο πρώτο: Να συνεχισθεί η διελκυστίνδα του ανταγωνισμού

Ο Γκουαϊδό έχει κερδίσει πλέον τόση δημοτικότητα και υποστήριξη που οι αρχές δεν μπορούν πλέον να τον συλλάβουν, μολονότι παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα όσο ισχύει η έρευνα εναντίον του για «σφετερισμό εξουσίας».

Ο Γκουαϊδό επανήλθε στη Βενεζουέλα μετά την αποτυχία του να φέρει εντός της χώρας την ανθρωπιστική βοήθεια, που κατά κύριο λόγο προερχόταν από τις ΗΠΑ και ο στρατός σταμάτησε στα σύνορα. Ο Μαδούρο είχε καταγγείλει στο εγχείρημα αυτό μία κεκαλυμμένη προσπάθεια εξωτερικής επέμβασης.

Στη συνέχεια, ο Γκουαϊδό δεσμεύθηκε να εντείνει τις λαϊκές κινητοποιήσεις και τον διπλωματικό αποκλεισμό του Μαδούρο, υποστηρίζοντας εργατικές απεργίες στον δημόσιο τομέα και καλώντας την ΕΕ να εντείνει το εμπάργκο κατά της κυβέρνησης κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ.

Με το σφίξιμο της μέγγενης, ο Γκουαϊδό φιλοδοξεί να πειθαναγκάσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να αποσύρει την υποστήριξή του στον Μαδούρο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μία ειρηνική μετάβαση και τη διεξαγωγή εκλογών.

Παρόλα αυτά, οι αμερικανικές κυρώσεις με στόχο να επιταχύνουν την πτώση του Μαδούρο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στον πληθυσμό της χώρας, κινδυνεύοντας μακροπρόθεσμα να πλήξουν την εικόνα του ίδιου του Γκουαϊδό, ο οποίος ζητεί να ενταθούν και τις χρησιμοποιεί ως κατεξοχήν μέσο για την αναρρίχησή του στην εξουσία. Σύμφωνα με αναλυτές, ο ίδιος ο Μαδούρο στοιχηματίζει ακριβώς πάνω σε αυτήν την απογοήτευση που τελικά μπορεί να γεννήσει η πολιτική αυτή του αντιπάλου του.

Τρία σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Βενεζουέλα-1

Σενάριο δεύτερο: Πολιτικο-στρατιωτικές διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με την εταιρεία Datanalysis, ο Μαδούρο δεν χαίρει πλέον της αποδοχής άνω του 14% του πληθυσμού παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει στον πλευρό του τον στρατό.

Για τον λόγο αυτό, ο Γκουαϊδό έχει προσφέρει αμνηστία σε όσους στρατιωτικούς εγκαταλείψουν τον Μαδούρο, εκτός από όσους κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για πολλούς ειδικούς, η πρόταση αυτή του Γκουαϊδό είναι πολύ γενικόλογη και γι’ αυτό όχι τόσο πειστική.

Σύμφωνα με τον ίδιον, τον τελευταίο καιρό 700 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με τη Βραζιλία και την Κολομβία, κανείς τους όμως δεν ήταν ανώτερος αξιωματικός. Η Βενεζουέλα αριθμεί 350.000 στρατιώτες και αστυνομικούς.

Για να πείσει τη στρατιωτική ηγεσία θα χρειασθεί να προσφέρει «εξειδικευμένες εγγυήσεις» σε αξιωματικούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και παραβίασης δικαιωμάτων και οι οποίοι διατηρούν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μάικλ Σίφτερ της ομάδας μελετών Inter-American Dialogue, «η μετάβαση θα είναι τότε πιο μακροχρόνια, αλλά έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αναίμακτη».

Το ίδιο ισχύει για τους στρατιωτικούς που φοβούνται πως είτε θα τεθούν στο περιθώριο από τη νέα κυβέρνηση, είτε για το ενδεχόμενο να αποτύχει ένα πραξικόπημα κατά του Μαδούρο, οπότε «θα χρειασθεί μία δύσκολη διαπραγμάτευση, συχνά κατά περίσταση με τον καθένα από αυτούς», τονίζει από την πλευρά του ο Λουΐς Βισέντε Λεον της Datanalysis.

Για τον ίδιο, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει «σε ένα καθεστώς όπου οι στρατιωτικοί θα διατηρήσουν το δικό τους μερίδιο στην εξουσία, εγγυώμενοι την προστασία της».

Μία ομάδα λατινοαμερικανικών χωρών προσπαθεί να προωθήσει έναν διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, χωρίς αυτό να έχει αποδώσει καρπούς έως τώρα.

Τρία σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης στη Βενεζουέλα-2

Σενάριο τρίτο: Στρατιωτική παρέμβαση

Τέλος υπάρχει κι ένα τρίτο σενάριο, που προβλέπει ότι οι στρατιωτικοί θα εγκαταλείψουν τον Μαδούρο και πως μόλις εξομαλυνθεί η κατάσταση θα προκηρύξουν εκλογές, δίχως να αποκλείεται και η περίπτωση ενός κλασσικού πραξικοπήματος, όπως τονίζει ο Σίφτερ.

«Το σενάριο μίας στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ κάθε μέρα φαντάζει όλο και πιο μακρινό, όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί κι ολότελα, βάσει της εξέλιξης των γεγονότων», προσθέτει.

Μολονότι ο Γκουαϊδό έχει ζητήσει από την «Ομάδα της Λίμα» (13 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και ο Καναδάς) να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, αυτή έχει αποκλείσει την περίπτωση μίας στρατιωτικής επέμβασης. Όμως σύμφωνα με τον Ντιέγο Μόγια-Οκάμπος του ινστιτούτου HIS Markit του Λονδίνου, ένα τέτοιο σενάριο «παραμένει στο τραπέζι δεδομένης της έκτασης και της διάρκειας της ανθρωπιστικής κρίσης και τον κίνδυνο ο Μαδούρο να συλλάβει τον Γκουαϊδό, ή να καταλάβει το Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT