ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: O Tσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη ενόψει εκλογών

Spiegel: O Tσίπρας θυσιάζει την ανάκαμψη ενόψει εκλογών

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά αλλά ο Αλέξης Τσίπρας «προκειμένου να σώσει την επανεκλογή του προωθεί δαπανηρά μέτρα», γράφει το Spiegel Online με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί θυμό στην Ευρώπη».

Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το Spiegel διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Και απαντά: «Μάλλον όχι.»

Οι δημοσκοπήσεις και η «γενναιοδωρία» του Αλ. Τσίπρα

Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι ο πρωθυπουργός ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Διότι στις δημοσκοπήσεις ο Αλ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά. Η τετραετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα».

Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλ. Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα 'επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα'.»

Σε άλλο σημείο το άρθρο σημειώνει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε αυτή τη φάση «γενναιόδωρη». Ένα τέτοιο μέτρο, γράφει το Spiegel, ήταν πέρυσι τα 782 δις ευρώ μετρητά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τέτοια μέτρα ξεπερνώντας τα όρια του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους επικριτές τα όποια ελλείμματα καλύπτονται μέσω υπερφορολόγησης που ζημιώνουν την πραγματική οικονομία» γράφει το Spiegel. Ένα άλλο παράδειγμα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρηματοδοτεί η κυβέρνηση σε βάρος των επιχειρήσεων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, ένα μέτρο που στόχο να στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Το Spiegel σημειώνει ότι «αυτού τους είδους οι πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση –μέτρα δημοφιλή αλλά όχι χρήσιμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι επικριτές φοβούνται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης εργασίας».

O Γιώργος Κατρούγκαλος στο Spiegel

Συνέντευξη επίσης στο Spiegel Online παραχώρησε ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη νέα σχέση με τη Β. Μακεδονία αναφέρει ότι στόχος είναι «μια στρατηγική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Την υποψηφιότητα Τσίπρα για το Νομπέλ Ειρήνης σχολιάζει ως εξής:

«Αυτό θα το αποφασίσει το Ίδρυμα Νομπέλ. Πιστεύω πάντως ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια πρωτοποριακή συμφωνία. Το βραβείο Νομπέλ θα ήταν μια λογική επιβράβευση».

Αναφορικά με την επικείμενη ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εκτιμά ότι είναι μια θετική εξέλιξη για την σταθερότητα στην περιοχή. Ειδικότερα για το ρόλο της Ρωσίας στην όλη διαμάχη με την Ελλάδα για το ονοματολογικό ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε:

«Η Ρωσία είναι κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αλλά στις συνομιλίες με τη Β. Μακεδονία το ζητούμενο ήταν τα δικά μας συμφέροντα» προσθέτοντας ότι από την πλευρά της Ρωσίας «δεν υπήρξε καμία πίεση» και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αφήνει περιθώριο για αντίστοιχες πιέσεις.

Αναφορικά τέλος με τις ελληνογερμανικές σχέσεις ο Γ. Κατρούγκαλος ότι τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί έντονα, ειδικότερα η συνεργασία Τσίπρα-Μέρκελ. «Δώσαμε μαζί τη μάχη για το μεταναστευτικό. Αυτό συνέβαλε στην αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο ηγετών. Ο κίτρινος Τύπος στην αρχή της κρίσης τροφοδότησε πολλά κλισέ, που πλέον έχουν σημαντικά αποδυναμωθεί».

Τέλος για το θέμα των ελληνικών αξιώσεων για γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και τη συζήτησή του στην ελληνική βουλή ο Έλληνας υπ. Εξ ανέφερε:

«Δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Ήμουν παρών όταν ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το θέμα στην καγκελάριο. Είναι ένα ανοιχτό ζήτημα για εμάς. Από ηθική, ιστορική, πολιτική και νομική σκοπιά. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να μιλούμε γι αυτό» ενώ τοποθετεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης ίσως μέσα στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Εκλογές βλέπει πάντως τον Οκτώβριο. «Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Άλλωστε και η οικονομική κατάσταση ήδη βελτιώνεται. Δεν θα είχαμε λόγο να αλλάξουμε την ημερομηνία», όπως λέει χαρακτηριστικά.