ΚΟΣΜΟΣ

Το σχέδιο δαπανών του Τραμπ που μπορεί να οδηγήσει σε νέο και πιο καταστροφικό shutdown

Το σχέδιο δαπανών του Τραμπ που μπορεί να οδηγήσει σε νέο και πιο καταστροφικό shutdown

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας χθες στο Κογκρέσο το όραμά του για ένα νέο προϋπολογισμό, άρχισε μία νέα πολιτική μάχη για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ ζητάει μείωση κατά 5% των σημερινών επιπέδων στις μη αμυντικές δαπάνες, σε συνδυασμό με μία αύξηση της τάξεως των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα εθνικά προγράμματα άμυνας των ΗΠΑ.

Σε γενικές γραμμές, ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να μειώσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια στον φετινό προϋπολογισμό από τα ανώτατα όρια δαπανών που έχουν προβλεφτεί στις μη αμυντικές δαπάνες.

Περικοπές σε υπουργεία και κοινωνικά προγράμματα για την χρηματοδότηση του τείχους 

Το προεδρικό σχέδιο δαπανών προβλέπει σημαντικές μειώσεις δαπανών από υπουργεία – όπως το υπουργείο Υγείας, η Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος, αλλά και το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών – αλλά και και υπηρεσίες  κοινωνικής ασφάλειας, όπως το πρόγραμμα Medicare.

Παράλληλα, δρομολογούνται περικοπές στα προγράμματα επιδότησης της αγοράς τροφίμων μέσω κουπονιών(  220 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία), παροχής στεγαστικής βοήθειας, αλλά και της παροχής βοήθειας προς οικογένειες που δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του προέδρου Τραμπ εκτιμάται επίσης, ότι θα επιβάλλει υποχρεωτικές ώρες εργασίας σε εκατομμύρια πολιτών στις ΗΠΑ που λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια, μέσω των προγραμμάτων για την σίτιση τους, την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και της υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων.

Το ίδιο πλάνο δαπανών προβλέπει παράλληλα την δαπάνη 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του συνοριακού τείχους ασφάλειας με το Μεξικό, αλλά και την αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας την αντίδραση των Δημοκρατικών.

Συνολικά, το συνολικό ποσό μείωσης των δαπανών που προβλέπεται για χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας φτάνει στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ το ίδιο σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει οικονομική ανάπτυξη στο 3% για την επόμενη δεκαετία μέσω της δραστικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος που προώθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2017.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά αισιόδοξη, σε σύγκριση με την εφαρμογή του νέου πλαισίου φορολογίας, αλλά και τις προβλέψεις του αρμόδιου για τον προϋπολογισμό γραφείου στο Κογκρέσο (Congressional Budget Office -GBO) νωρίτερα μέσα στο 2019.

Το σχέδιο αυτό του προϋπολογισμού των δαπανών καλλιεργεί τις συνθήκες για ένα ακόμη πιο καταστροφικό shutdown των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όταν τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί θα τελειώσουν αργότερα μέσα στο 2019, σχολιάζει το "Politico.

Μέσω των αισιόδοξων προβλέψεων που εκφράζει ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, μέσα σε μία περίοδο 15 ετών.

Από την άλλη μεριά, κατά την ίδια χρονική περίοδο, το σχέδιο προϋπολογισμού δαπανών του προέδρου Τραμπ θα αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος, ενώ προβλέπει ελλείμματα της τάξεως των τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα τρία επόμενα οικονομικά έτη που θα το ακολουθήσουν.

Αντιδράσεις

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι από το Βερμόντ που κατέχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Γερουσίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός του προέδρου Τραμπ «έχει λάβει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένος και θα απορριφτεί από το Κογκρέσο» συμπλήρωσε ο ίδιος, προδιαγράφοντας τις εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στην διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τους δημοσιογράφους πριν την δημοσιοποίηση της προεδρικής πρότασης των δαπανών του προϋπολογισμού, ότι «ο Λευκός Οίκος σηματοδοτεί ότι το παράδειγμα προσαρμογής των ταυτόχρονων αυξήσεων για τα αμυντικά και μη αμυντικά προγράμματα “δεν είναι πλέον ανεκτό και δεν μπορούσε να είναι πλέον ανεκτό εδώ και καιρό, για την χώρα».

Η κυβέρνηση «δεν αποκλείει τίποτα άλλο από το γεγονός, ότι δεν μπορούμε πλέον να ανεχτούμε τους λογαριασμούς που μας στέλνει το Κογκρέσο» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το Κογκρέσο μπορεί να έχει μία διαφορετική άποψη. «Είμαστε ανοιχτοί στην συζήτηση αυτή. Έχουμε ανοιχτό μυαλό. Δεν έχουμε άδειο μυαλό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Τζον Γιάρμουθ που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ο προϋπολογισμός του προέδρου Τραμπ ξεδιπλώνει ένα μη υπεύθυνο και κυνικό όραμα για την χώρα μας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το ανθρώπινο κόστος» δήλωσε ο ίδιος σε μία ανακοίνωση.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε έναν προϋπολογισμό που θα καταργήσει τόσα προγράμματα, στα οποία οι άνθρωποι βασίζονται καθημερινά»  δήλωσε η Δημοκρατική μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρόζα ΝτεΛάουρο, που προεδρεύει στην Υποεπιτροπή Αποζημιώσεων για Θέματα Υγείας, Εργασίας κι Εκπαίδευσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ