Θέρετρο για «ηλικιωμένους» ετών… 40

Θέρετρο για «ηλικιωμένους» ετών… 40

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαθήματα γήρατος και θνησιμότητας», έναντι αδράς αμοιβής, προσφέρει στους Αμερικανούς πελάτες του καινοτόμο θέρετρο στη μεξικανική χερσόνησο της Μπάχα, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Νοέμβριο.

Η «Ακαδημία Σύγχρονων Γεροντότερων» (Modern Elder Academy) βρίσκεται στο Ελ Πεσκαντέρο της ειδυλλιακής χερσονήσου και αποτελεί ιδέα του ξενοδόχου και πρώην επενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ, Τσιπ Κόνλεϊ, που διηγείται την έκπληξή του όταν συνειδητοποίησε το 2013 ότι οι συνάδελφοί του στον ανταγωνιστικό χώρο της Σίλικον Βάλεϊ τον θεωρούσαν ηλικιωμένο, παρότι ήταν μόλις 52 ετών. Οι νέοι συνάδελφοί του στην ιστοσελίδα Airbnb τον αποκαλούσαν «ο γέροντας».

«Είμαστε όλοι εν δυνάμει γεροντότεροι. Αν είσαι 40 ετών και περιστοιχίζεσαι από 20άρηδες, είσαι γέροντας με τη μοναστική έννοια του όρου», λέει ο Κόνλεϊ. Μετά τη διεθνή επιτυχία της εφαρμογής Airbnb, ο Κόνλεϊ άδραξε την ευκαιρία, πούλησε τις μετοχές του και αγόρασε έκταση στην Μπάχα. Εκεί ανακαίνισε μια ερειπωμένη, αλλά επιβλητική μεξικανική έπαυλη «χασιέντα» και δημιούργησε 18 δωμάτια πελατών, γύρω από πισίνα, με θέα στη θάλασσα. Οταν ο Κόνλεϊ άρχισε να προσκαλεί φίλους του για να δοκιμάσουν την εμπειρία της Μπάχα, φανταζόταν ότι το θέρετρο θα προσέλκυε πελάτες ηλικίας 45 έως 60 ετών. Μετά την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας, όμως, διαπίστωσε με έκπληξη ότι άνθρωποι 30 ετών εκδήλωναν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα διακοπών και σεμιναρίων του. Μέχρι στιγμής, ο γηραιότερος πελάτης του ήταν 74 ετών και ο νεότερος 30, με τον μέσο όρο ηλικίας στα 52 χρόνια.

Το άγχος των μεσηλίκων

Ο ίδιος ο Κόνλεϊ, φορώντας σορτς και σαγιονάρες, καλωσορίζει τους πελάτες, ενώ το επόμενο πρωινό πραγματοποιείται τελετή με σαμάνο. «Ολοι οι συνάδελφοί μου είναι κάτω των 30 και εγώ πλησιάζω τα 40. Το μάρκετινγκ σήμερα είναι μόνο στοιχεία και αριθμοί και καθόλου συναίσθημα, όπως ήταν παλιότερα. Νιώθω ηλικιωμένη», λέει η Μάργκαρετ Πόουι. Το άγχος των μεσηλίκων στη Σίλικον Βάλεϊ είναι δικαιολογημένο. Στη Μέκκα της αμερικανικής ψηφιακής τεχνολογίας, οι πιθανότητες πρόσληψης μειώνονται δραστικά για τους άνω των 34 ετών, ενώ η μέση ηλικία των εργαζομένων σε Facebook, LinkedIn και SpaceX είναι μόλις τα 29 χρόνια.

Μεταξύ των πνευματικών δραστηριοτήτων, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, ξεχωρίζει η «κάθαρση διά του πυρός». Ο Κόνλεϊ και οι βοηθοί του απλώνουν στο κοινόχρηστο τραπέζι του κήπου κάρτες, με σημειωμένες αιτίες άγχους μεσηλίκων. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σηκώσουν τις κάρτες που αισθάνονται ότι τους αφορούν και να τις καρφιτσώσουν στις μπλούζες τους. Κάποιες από τις κάρτες γράφουν: «Οι γεννημένοι τον 21ο αιώνα κυβερνούν τον κόσμο», «Φοβάμαι να γίνω μια γριά κυρία ή ένας γέρος κύριος», «Νιώθω ολοένα και πιο αόρατος». Η πρωτότυπη τελετή ολοκληρώνεται με την τελετουργική καύση των καρτών.

Το θέρετρο του Κόνλεϊ γνωρίζει ήδη μεγάλη επιτυχία και ο δημιουργός του σχεδιάζει να το επεκτείνει, κατασκευάζοντας σύγχρονο γηροκομείο, που θα προσελκύει πελάτες για ολιγοήμερη ή μόνιμη διαμονή στη χερσόνησο της Μπάχα. Οι νέες εγκαταστάσεις δεν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους. «Περιμένω και πολλούς 20άρηδες», λέει ο Κόνλεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή