Η Καλιφόρνια κατήργησε τη θανατική ποινή – «Καθόλου ενθουσιασμένος» με την απόφαση ο Τραμπ

Η Καλιφόρνια κατήργησε τη θανατική ποινή – «Καθόλου ενθουσιασμένος» με την απόφαση ο Τραμπ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε σήμερα διάταγμα με το οποίο τερματίζεται η ισχύς του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια χορήγηση θανατηφόρων ουσιών που εφαρμόζεται στην Πολιτεία, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

Η απόφαση δεν θα οδηγήσει στην αποφυλάκιση κανενός, αλλά στην μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια κάθειρξη, ενώ θα σώσει τη ζωή 737 καταδικασμένων στην εσχάτη των ποινών που αναμένουν την εκτέλεσή τους σε αυτή την Πολιτεία.

«Για μένα, αυτή είναι η σωστή απόφαση», τόνισε ο Νιούσομ, κάνοντας λόγο για φυλετικές και οικονομικές ανισότητες στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και επέμεινε πως είναι πιθανόν αθώοι άνθρωποι να συγκαταλέγονται στους θανατοποινίτες.

Οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνιας έχουν απορρίψει επανειλημμένα την κατάργηση της θανατικής ποινής, αλλά δικαστήριο επέβαλε την αναστολή εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών.

«Ξέρω ότι πολλοί τάσσονται υπέρ της πρακτικής οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Αλλά αν βιάσεις, εμείς δεν βιάζουμε. Και πιστεύω ότι αν κάποιος δολοφονήσει, εμείς δεν δολοφονούμε. Είμαστε καλύτεροι από αυτή τη λογική», δήλωσε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Πολιτείας να αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή.

Η απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας να επιβάλει μορατόριο στη θανατική ποινή προκάλεσε την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου που πριν ακόμη εισέλθει στην πολιτική, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής.

«Αψηφώντας τους ψηφοφόρους, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας θα αναστείλει όλες τις εκτελέσεις της θανατικής ποινής 737 στυγνών δολοφόνων. Οι φίλοι και οι οικογένειες των πάντα ξεχασμένων ΘΥΜΑΤΩΝ δεν είναι ενθουσιασμένοι, ούτε και εγώ!», ανέφερε σε tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή