ΚΟΣΜΟΣ

«Οχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία είπε το βρετανικό κοινοβούλιο

ochi-se-brexit-choris-symfonia-eipe-to-vretaniko-koinovoylio-2304688

Στην απόρριψη της πρότασης για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προχώρησε το βρετανικό κοινοβούλιο.

H απόρριψη της σχετικής τροπολογίας έγινε με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων 312 – 308.

Πλέον μία προσωρινή αναβολή στη διαδικασία του Brexit έρχεται ακόμη πιο κοντά ως ενδεχόμενο, ενώ απομένουν μόλις 16 ημέρες για την 29η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία υποτίθεται ότι η Βρετανία επρόκειτο να θα αποχωρήσει από την Ε.Ε

Θεωρείται δε σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι αύριο η συγκεκριμένη πρόταση για αναβολή του Brexit, ενδεχομένως για λίγους μήνες, θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Χθες, παρά τις εκκλήσεις, της Τερέζα Μέι, το σχέδιο αποχώρησης που συμπεριελάμβανε τις και τις τελευταίες αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, απορρίφθηκε με 341-242 ψήφους, καθώς οι «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών για το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το μέλλον της Μέι , καθώς οι φωνές για αντικατάστασή της ή και για πρόωρες εκλογές ενισχύονται.

Μετά και την τελευταία αποτυχία, οι Βρυξέλλες σήκωσαν τα χέρια ψηλά. «Η Ε.Ε. έκανε ότι περνάει από το χέρι της ώστε να βοηθήσει την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης», δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. «Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Oι προετοιμασίες μας για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πιο σημαντικές από ποτέ».