ΚΟΣΜΟΣ

Σε ευρωπαϊκή τροχιά Τίρανα και Σκόπια

se-eyropaiki-trochia-tirana-kai-skopia-2304740

Στενότερες σχέσεις συνεργασίας και κοινό βηματισμό με στρατηγικό στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολογούν οι ηγέτες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Η Βόρεια Μακεδονία δεν αποτελεί απλώς γείτονα χώρα, αλλά φιλικό και αναντικατάστατο στρατηγικά κράτος», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, υποδεχόμενος τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στα Τίρανα. Αφού χαρακτήρισε «ιστορική και μεγαλοπρεπή» τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, ο Εντι Ράμα τόνισε ότι «άνοιξε ο δρόμος για την αρμονική συμβίωση ανάμεσα στους Αλβανούς και στους Μακεδόνες κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας».

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την κοινή προσδοκία των δύο γειτόνων «να υιοθετήσει η Ε.Ε. θετική στάση έναντι των χωρών μας ώστε να επιτύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο», δηλαδή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η Ε.Ε. θα αποφασίσει τον Ιούνιο να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις χώρες τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ε.Ε. είχε αφήσει ανοικτή την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, στον βαθμό που θα προωθούσαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Κοινή οικονομική ζώνη

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών, ο Εντι Ράμα σημείωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης, ξεκινώντας από τη διευκόλυνση των συνοριακών διαδικασιών και με προοπτική να περιλάβει επίσης το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο ηγέτες στην οικονομική συνεργασία και στην ανάπτυξη κοινών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων.