ΚΟΣΜΟΣ

Συσκευή αλκοτέστ στα γαλλικά οχήματα

syskeyi-alkotest-sta-gallika-ochimata-2304798

ΠΑΡΙΣΙ. Γάλλοι οδηγοί οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το όχημά τους μόνο εφόσον το έχουν εξοπλίσει με συσκευή ανάλυσης αναπνοής, σύμφωνα με νέο νόμο.

Οι συσκευές αλκοτέστ θα διακόπτουν τη λειτουργία του κινητήρα και δεν θα αφήνουν τον χειριστή να εκκινήσει εκ νέου τη μηχανή, εάν στην ανάσα τους βρεθεί οινόπνευμα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, ενέκρινε το μέτρο ύστερα από δοκιμές διάρκειας ενός έτους σε επτά νομούς της χώρας.

Μέχρι στιγμής, όσοι εντοπίζονταν να οδηγούν μεθυσμένοι «έχαναν» μέχρι έξι πόντους από το δίπλωμά τους, αλλά δεν υφίσταντο αυτόματη απαγόρευση οδήγησης. Εάν ο οδηγός συμπληρώσει δώδεκα πόντους ποινών, το δίπλωμά του αφαιρείται για έξι μήνες.

Το νέο νομοσχέδιο δίνει στα δικαστήρια τη δυνατότητα να διατάξει τους οδηγούς που έχουν συλληφθεί για πρώτη φορά μεθυσμένοι με ποσοστό αλκοόλ μεταξύ 0,8 και 1,8 γραμμάρια ανά λίτρο, να εγκαταστήσουν συσκευές αλκοτέστ στα οχήματά τους, με δικά τους έξοδα. Η συσκευή κοστίζει 1.300 ευρώ, ενώ ο οδηγός μπορεί να την ενοικιάσει έναντι 100 ευρώ τον μήνα. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 4.500 ευρώ στους παραβάτες.

Οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να φυσήξουν στη συσκευή τους για να εκκινήσουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους. Θα πρέπει, όμως, να φυσήξουν και δεύτερη φορά, σε ανύποπτο χρόνο μεταξύ πέντε και τριάντα λεπτών μετά το πρώτο φύσημα, έτσι ώστε η συσκευή να «βεβαιωθεί» ότι παραμένουν εντός των νόμιμων ορίων. Η μέθοδος αυτή θεωρείται επίσης αποτελεσματική για να προληφθεί ότι κάποιος νηφάλιος φίλος θα φυσήξει αντ’ αυτών στη συσκευή αλκοτέστ.

Η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει ότι στόχος του νέου μέτρου είναι να δοθεί η δυνατότητα σε οδηγούς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί μία φορά για οδήγηση μεθυσμένοι να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και να εργαστούν. Ο δρ Φιλίπ Λαουίκ, πρόεδρος της διεύθυνσης Υγείας του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας είπε, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ότι το νέο μέτρο αποτελεί αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της κατά συρροήν οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.