Διώξεις κατά Βρετανού πρώην στρατιώτη, 47 χρόνια μετά την «Ματωμένη Κυριακή»

Διώξεις κατά Βρετανού πρώην στρατιώτη, 47 χρόνια μετά την «Ματωμένη Κυριακή»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διώξεις σε βάρος ενός Βρετανού πρώην στρατιώτη για τον θάνατο δύο ατόμων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της «Ματωμένης Κυριακής» (Bloody Sunday), πριν από 47 χρόνια, άσκησε η Εισαγγελία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Διώξεις κατά Βρετανού πρώην στρατιώτη, 47 χρόνια μετά την «Ματωμένη Κυριακή»-1

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, καθώς είναι η πρώτη φορά που απαγγέλλονται κατηγορίες για την υπόθεση που αποτέλεσε μια από τις πλέον αιματηρές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιστατικό, που έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου του 1972 στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, Bρετανοί στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών άνοιξαν πυρ κατά Καθολικών διαδηλωτών, σκοτώνοντας συνολικά 13 άτομα.

Διώξεις κατά Βρετανού πρώην στρατιώτη, 47 χρόνια μετά την «Ματωμένη Κυριακή»-2

Ο κατηγορούμενος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, διώκεται για τον φόνο δύο διαδηλωτών, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας ακόμη τεσσάρων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δεν προέκυψαν αρκετές αποδείξεις για άσκηση διώξεων κατά 16 ακόμη πρώην στρατιωτών, αλλά και δυο μελών του IRA, οι οποίοι βρίσκονταν υπό διερεύνηση.

Από την πλευρά τους, οι οικογένειες των θυμάτων εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την απογοήτευσή τους καθώς ισχυρίζονται ότι δεν έρχονται όλοι οι υπεύθυνοι αντιμέτωποι με δίκη. 

Η «Ματωμένη Κυριακή»

Η «Ματωμένη Κυριακή» αναφέρεται στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ντέρι της Β. Ιρλανδίας στις 30 Ιανουαρίου του 1972. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οργάνωνε πορεία διαμαρτυρίας εναντίον των διακρίσεων σε βάρος των Καθολικών. Εκείνη την εποχή, δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο όσοι κατείχαν ακίνητη περιουσία, ενώ οι διευθυντές επιχειρήσεων είχαν μέχρι και έξι ψήφους ο καθένας. Μ' αυτόν τον τρόπο, οι εύποροι Προτεστάντες, αν και μειοψηφία στο Ντέρι, κατάφερναν να ελέγχουν όλα τα τοπικά όργανα εξουσίας. Η πορεία κηρύχθηκε παράνομη, αλλά κύλησε ειρηνικά μέχρι τη στιγμή που ένα σύνταγμα Βρετανών αλεξιπτωτιστών άνοιξε αψυχολόγητα πυρ εναντίον διαδηλωτών με αποτέλεσμα 13 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Διώξεις κατά Βρετανού πρώην στρατιώτη, 47 χρόνια μετά την «Ματωμένη Κυριακή»-3

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκρηξη κινητοποιήσεων των Καθολικών και αλυσίδα αιματηρών πληγμάτων του IRA. Μέσα σε λίγους μήνες, η μεγάλη πλειοψηφία των Προτεσταντών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δυτική όχθη του Φόιλ, που κατοικείται σήμερα σε ποσοστό 93% από Καθολικούς.

Η «Ματωμένη Κυριακή» είναι τόσο βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των Καθολικών, που οι Προτεστάντες και η κυβέρνηση του Λονδίνου αναγκάστηκαν να αποδεχθούν, στο πλαίσιο της «συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», τη συγκρότηση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή