ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το «μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ευρώπης»

o-erntogan-egkainiase-to-megalytero-nosokomeio-tis-eyropis-2304871

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στον κόσμο στην πρωτέυουσα της χώρας, στην Αγκυρα, παρά τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος του για τα πολυδάπανα και μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα που έχουν σηματοδοτήσει τη 16χρονη διακυβέρνησή του.

Το κόστος της κατασκευής του Νοσοκομείου της Αγκυρας (Ankara City Hospital) υπολογίζεται στο ένα δισ. ευρώ, ενώ η έκτασή του υπολογίζεται ίση με περίπου 100 γήπεδα ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα το νοσοκομείο είναι εξοπλισμένο με 3.810 κρεβάτια, διαθέτει 131 χειρουργεία και 904 πολυκλινικές, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί 30.000 ασθενείς και να παράσχει φροντίδες σε 8.000 έκτακτους ασθενείς την ημέρα, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Όπως σημειώνει το Reuters, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών στην Τουρκία, ωστόσο διατυπώνονται επικρίσεις λόγω του υπερβολικού κόστους τους.

Ειδικότερα, αρκετοί είναι οι επικριτές του έργου από τον τομέα της Υγείας, οι οποίοι ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι το μέγεθος αυτού του έργου θα παρουσιάσει λογιστικά προβλήματα. Σε απάντηση των κριτικών, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όποιοι εναντιώνονται της κατασκευής τέτοιων νοσοκομείων είναι κατά όλων των μεγάλων έργων που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνησή του. 

o-erntogan-egkainiase-to-megalytero-nosokomeio-tis-eyropis0

«Καταφέρονται εναντίον των γεφυρών, των αυτοκινητόδρομων, των σηράγγων, των αεροδρομίων, των σιδηροδρομικών γραμμών ταχείας κυκλοφορίας, των νοσοκομείων και των σχολείων, όμως εκείνοι είναι που τα χρησιμοποιούν περισσότερο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην τελετή εγκαινίων. «Όπως ακριβώς κάναμε στην αμυντική βιομηχανία, πρέπει να σώσουμε τη χώρα μας από την εξάρτηση από τους ξένους στους τομείς της ιατρικής και ιατρικής τεχνολογίας» τόνισε μεταξύ άλλων. 

o-erntogan-egkainiase-to-megalytero-nosokomeio-tis-eyropis2
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της CCN Holding

Η Αγκυρα σχεδιάζει να ανοίξει ακόμη 30 νοσοκομεία βάσει του μοντέλου σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (PPP), σημειώνει το Reuters. Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι τέτοιου είδους μεγάλα νοσοκομεία θα είναι σε θέση να παρέχουν ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα ενιαίο συγκρότημα. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση θα πληρώνει νοίκι στην κατασκευαστική στην εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής νοσοκομείων CCN Holding για 25 έτη, η οποία εξασφάλισε δάνειο ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου.

Μετά την κατασκευή του Νοσοκομείου της Αγκυρας, αρκετά νοσοκομεία σε όλη την τουρκική πρωτεύουσα έχουν κλείσει και μεταφέρουν προσωπικό και ασθενείς στο νέο νοσοκομείο της πόλης, ενώ μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται επίσης στο νέο συγκρότημα.