Με βέτο απειλεί το Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τραμπ

Με βέτο απειλεί το Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο προεδρικό βέτο απειλεί να καταφύγει, για πρώτη φορά στα δύο χρόνια που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από την ανταρσία σημαντικής μερίδας Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών εναντίον της πολιτικής του σε μείζονος σημασίας ζήτημα – την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Με ψήφους 59 έναντι 41, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία αποφάσισε να ακυρώσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μείζονα μεταναστευτική κρίση. Με την κίνησή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος φιλοδοξούσε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του περίφημου συνοριακού τείχους για την αναχαίτιση των μεταναστών, μεταφέροντας κονδύλια από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να παρακάμψει την άρνηση της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων για χρηματοδότηση του αμφιλεγόμενου έργου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, κάλεσε τους γερουσιαστές του κόμματός του να καταψηφίσουν την πρόταση για τερματισμό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ λειτούργησε στο πλαίσιο των προνομίων που του δίνουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Ωστόσο, περίπου το ένα τέταρτο των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών δεν υπάκουσε και συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς. Η άμεση αντίδραση του Τραμπ ήρθε με μήνυμά του στο Twitter, όπου προανήγγειλε ότι θα ασκήσει βέτο για να χρηματοδοτήσει το τείχος του.

Είχε προηγηθεί μία ακόμη ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία την περασμένη Τετάρτη, με την απόφαση του σώματος για τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης προς τη Σαουδική Αραβία στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, σε αντίθεση με τη γραμμή της κυβέρνησης. «Αυτό που συνέβη την εβδομάδα που πέρασε ήταν κάτι που ο αμερικανικός λαός δεν είχε δει έως τώρα», σχολίασε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. «Η ελπίδα μου είναι ότι δεν θα αποδειχθεί προσωρινή παρέκκλιση, αλλά ένα σημείο καμπής», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή