Αρνητικός ο Ερντογάν στο αίτημα ακραίων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αρνητικός ο Ερντογάν στο αίτημα ακραίων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, αίτημα που μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, διατυπώνεται και διακινείται κυρίως από μερίδα ισλαμιστικών οργανώσεων στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής (ενόψει δημοτικών εκλογών) στο Τεκιρντάγ, ο Ερντογάν ανέφερε:

«Γεμίστε πρώτα το Μπλε Τζαμί και μετά βλέπουμε. Τώρα χτίσαμε το Μεγάλο Τζαμί Τσαμλιτζά. Είναι τέσσερις – πέντε φορές μεγαλύτερο από την Αγιά Σοφιά. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 60.οοο άτομα. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί στην ανατολική και ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αλλά και το μεγαλύτερο στην Τουρκία. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Στο θέμα υπάρχει πολιτική διάσταση. Δεν γεμίζετε το Σουλτάναχμετ, αλλά λέτε "να γεμίσουμε την Αγιά Σοφιά. Δεν θα μπούμε σε τέτοια παιχνίδια. Γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε. Ξέρουμε πώς να κάνουμε το κάθε βήμα».

Αρνητικός ο Ερντογάν στο αίτημα ακραίων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί-1

Κατά τη διάρκειας της συγκέντρωσης, ο Ερντογάν ζήτησε απονομή δικαιοσύνης για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία.

«Πώς αυτός ο δολοφόνος στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να ενεργεί με τόσο αρρωστημένο μυαλό κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων. Ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για τρεις ημέρες την πρώτη φορά και για 40 τη δεύτερη. Ποιες είναι οι διασυνδέσεις του; Θα τις βρούμε», πρόσθεσε, ο Ερντογάν.

Αρνητικός ο Ερντογάν στο αίτημα ακραίων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί-2

Πάντως και σήμερα μερικές εκατοντάδες διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκαν για τη σφαγή στο Κράϊσττσερτς έξω από την Αγία Σοφία.

Οι διαδηλωτές, μέλη κυρίως ισλαμιστικών οργανώσεων, ζήτησαν τη μετατροπή σε τζαμί του ναού, ως «απάντηση» στο μανιφέστο του Ταράντ  που ζητούσε «Αγία Σοφία χωρίς μιναρέδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT