Κυνική παρέμβαση από τον Ερντογάν

Κυνική παρέμβαση από τον Ερντογάν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνοντας τους εθνικιστικούς τόνους εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και της Δύσης, ο Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να εμφανίσει τη χώρα του ως στόχο διεθνούς συνωμοσίας, ενώ δεν δίστασε να αξιοποιήσει κυνικά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση εναντίον μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία.

«Δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας από απόσταση 16.500 χιλιομέτρων, από τη Νέα Ζηλανδία, με τα μηνύματα που στέλνουν από εκεί. Αυτό δεν ήταν μια μεμονωμένη πράξη, ήταν κάτι το οργανωμένο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ηγέτης, χωρίς να προσφέρει κανένα επιχείρημα προς στήριξη του ισχυρισμού του. «Δεν θα καταφέρετε να ξανακάνετε την Ιστανμπούλ Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του 1915 στην Καλλίπολη, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία αντιμετώπισε νικηφόρα την εισβολή δυτικών δυνάμεων, με επικεφαλής τους Βρετανούς και με τη συμμετοχή Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών. «Οι παππούδες σας ήρθαν εδώ και έφυγαν μέσα σε φέρετρα. Μην αμφιβάλλετε ότι θα έχετε την ίδια τύχη με τους παππούδες σας», απείλησε ο Ερντογάν σε μια κορύφωση του εθνικιστικού του οίστρου.

Το επίμαχο βίντεο

Μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις το Σαββατοκύριακο ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος πρόβαλε σε μεγάλες οθόνες κομμάτια από το βίντεο που είχε ανεβάσει στο Facebook ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης, Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ. Η επιλογή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Νεοζηλανδού υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, ο οποίος τόνισε ότι το επίμαχο βίντεο δίνει μια παραμορφωμένη εικόνα της χώρας του, πολύ περισσότερο που ο δράστης ήταν ξένος υπήκοος, επιπλέον δε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ομοεθνών του στο εξωτερικό.

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Ερντογάν κάλεσε τη Νέα Ζηλανδία να πάρει στα σοβαρά το κύμα της ισλαμοφοβίας, κάτι που δεν συμβαίνει, κατά τη γνώμη του, στις περισσότερες χώρες της Δύσης. Στην ίδια ομιλία, ανέφερε ότι ο 28χρονος Τάραντ, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις Αρχές της Νέας Ζηλανδίας το Σάββατο, είχε επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία κατά το πρόσφατο παρελθόν, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο Ερντογάν επικαλέστηκε, επίσης, το μανιφέστο του Τάραντ, ιδιαίτερα δε το απόσπασμα που λέει ότι «η Αγια-Σοφιά θα απελευθερωθεί από τους μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα αποδοθεί και πάλι, όπως της πρέπει, στους χριστιανούς».

Ο πολιορκητικός κριός

Σε πολλά σημεία των ομιλιών του κατά το τελευταίο τριήμερο, ο Ερντογάν εμφάνιζε την Τουρκία ως δυνητικό θύμα συνωμοσιών της Δύσης, με πολιορκητικό κριό την Ελλάδα. «Προσπαθούν να μας αφαιρέσουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο», δήλωσε σε μια έμμεση αναφορά στις υπό εξέλιξη έρευνες για υδρογονάνθρακες, προσθέτοντας ότι «ελέγχουν τα αντανακλαστικά μας, επιδιώκοντας να μας αποκλείσουν από το Αιγαίο». Στο πλαίσιο της ίδιας συνωμοσιολογικής ρητορείας, αναφέρθηκε αόριστα σε δυνάμεις οι οποίες «δοκιμάζουν την Τουρκία, επιχειρώντας πραξικοπήματα με σκοτεινές συμμαχίες», κάτι που παρέπεμπε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ανάλογου ύφους ήταν η αναφορά του σε υποτιθέμενες προσπάθειες, προφανώς των ΗΠΑ, «να δημιουργήσουν διάδρομο της τρομοκρατίας» στη βόρεια Συρία, δηλαδή στις περιοχές που ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Εξαίρεση στην ατμόσφαιρα αντιδυτικής υστερίας που καλλιεργεί ο Ερντογάν αποτελεί η αντιμετώπιση της Τζασίντα Αρντερν. Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Τουρκίας επαινούν την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας για τον «συνδυασμό αποφασιστικότητας και ενσυναίσθησης» που επέδειξε στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τα τουρκικά κανάλια πρόβαλαν ιδιαίτερα τις εικόνες που έδειχναν την Αρντερν να επισκέπτεται τον τόπο της τραγωδίας φορώντας μαντίλα σε ένδειξη σεβασμού προς τη μουσουλμανική κοινότητα και να αγκαλιάζει συγγενείς των θυμάτων, σε ιδιαίτερα φορτισμένη, συναισθηματικά, ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή