Το FBI παρακολουθούσε τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ από τον Ιούλιο του 2017

Το FBI παρακολουθούσε τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ από τον Ιούλιο του 2017

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το FBI παρακολουθούσε τον προσωπικό δικηγόρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Μάικλ Κόεν, από τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή πριν προχωρήσει στην έρευνα στο γραφείο του και στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη και μόλις έξι μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα δικαστικά έγγραφα -περίπου 900 σελίδες στις οποίες οι αστυνομικοί εξηγούν τους λόγους για τους οποίους αιτούνται να κάνουν έρευνα στην κατοικία και το γραφείο του Κόεν και ζητούν άδεια από τους ομοσπονδιακούς δικαστές – δημοσιοποιήθηκαν το πρωί, αφού παρέμειναν απόρρητα για πολλούς μήνες. Ορισμένα ονόματα, κυρίως πληροφοριοδοτών του FBI, έχουν σβηστεί.

Η έρευνα του FBI στο σπίτι και το γραφείο του Κόεν έγινε τον Απρίλιο του 2018. Όμως, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του επιτελείου του Τραμπ με τη Μόσχα, η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε ζητήσει (και έλαβε την άδεια) να παρακολουθεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δικηγόρου από τις 18 Ιουλίου 2017.

Αρχικά, η έγκριση αφορούσε μόνο τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει ο Κόεν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, όμως στη συνέχεια η εντολή επεκτάθηκε, φτάνοντας μέχρι και τον Ιούνιο του 2015.

Για να δικαιολογήσουν τις έρευνες, οι αστυνομικοί παρουσίασαν στοιχεία με βάση τα οποία ο Μάικλ Κόεν είχε πει ψέματα για τα περιουσιακά στοιχεία που διέθετε σε πολλές τράπεζες της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων, «ξέχασε» να αναφέρει περίπου 2,8 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε από εταιρείες του εξωτερικού από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Στις εταιρείες που κατέβαλαν χιλιάδες δολάρια στον Κόεν σε αντάλλαγμα για τις «συμβουλευτικές» υπηρεσίες του ήταν η ελβετική επενδυτική εταιρεία Columus Nova, που ελέγχεται από τον Ρώσο Βίκτορ Βέξελμπεργκ (583.000 δολάρια), η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis (περίπου 1 εκατομμύριο) και η κορεατική αεροναυπηγική εταιρεία Korea Aerospace Industries (600.000 δολάρια).

Οι καταβολές αυτών των χρημάτων στον Κόεν αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά την άνοιξη του 2018 από τον δικηγόρο Μάικλ Αβενάτι, που την εποχή εκείνη εκπροσωπούσε την ηθοποιό ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

Αφού εργάστηκε επί 10 χρόνια για τον Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν στράφηκε εναντίον του και, σε κατάθεση που έδωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο χαρακτήρισε τον πρόεδρο απατεώνα και ψεύτη.

Ο ίδιος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, αφού δήλωσε ένοχος για τραπεζική απάτη, φοροδιαφυγή και παραβίαση του νόμου περί προεκλογικών εισφορών επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ εξαγόρασε τη σιωπή δύο πρώην ερωμένων του πελάτη του, κατ' εντολή, όπως λέει, του ίδιου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT