ΚΟΣΜΟΣ

Πού καταλήγουν οι έρευνες για την επίθεση στην Ουτρέχτη

poy-kataligoyn-oi-ereynes-gia-tin-epithesi-stin-oytrechti-2305764

ΟΥΤΡΕΧΤΗ. Ενα σημείωμα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγε ο δράστης της τριπλής δολοφονίας στην Ουτρέχτη τη Δευτέρα κατευθύνει τις αρχές στην εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν άλλα κίνητρα. Ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς έχει συλληφθεί και ανακρίνεται. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, τα τρία θύματα, μία γυναίκα 19 ετών και δύο άνδρες 28 και 49 ετών, δεν είχαν καμία σχέση με τον δράστη. Οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του σημειώματος.

Στην αναταραχή που ακολούθησε τους πυροβολισμούς στο τραμ στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου, άνθρωποι που είχαν βγει από τα οχήματά τους για να βοηθήσουν τα θύματα το έβαλαν στα πόδια, επιτρέποντας στον Τανίς να πάρει ένα αυτοκίνητο και να εξαφανιστεί.

Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη στο εσωτερικό σπιτιού στα βόρεια της πόλης, ενώ για πιθανή σχέση με την υπόθεση έχουν συλληφθεί άλλα δύο άτομα. Το γεγονός ότι ο Τανίς είχε αποφυλακιστεί, ενώ εκκρεμούσε η δίκη του για βιασμό, προξένησε έντονες συζητήσεις και έδωσε τροφή για επιθέσεις εναντίον του συντηρητικού υπουργού Δικαιοσύνης.

Η 47χρονη που τον κατήγγειλε για βιασμό το 2017 ισχυρίστηκε ότι ο δράστης ήταν χρήστης ουσιών με σοβαρά προβλήματα. «Δεν είναι τρομοκράτης, είναι ψυχοπαθής», δήλωσε. Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα περί κινήτρων, γείτονας που μεγάλωσε μαζί με τον Τανίς είπε στην εφημερίδα Volkskrant ότι δεν πήγαινε στο τζαμί και τον χαρακτήρισε «χαμένο κορμί με IQ γαρίδας».