ΚΟΣΜΟΣ

Τίμερμανς: «Οχι» σε συνεργασία με τη Δεξιά για την ηγεσία της Κομισιόν

timermans-ochi-se-synergasia-me-ti-dexia-gia-tin-igesia-tis-komision-2305775

Ο Ολλανδός επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς απορρίπτει τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη μελλοντική ηγεσία της Κομισιόν, διότι η «Νεολαία τους δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με τους ακροδεξιούς», όπως είπε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο κ. Τίμερμανς τονίζει ότι χρειάζεται μια προοδευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμά ότι το έργο της Επιτροπής πρέπει να γίνει πιο διαφανές, υπογραμμίζει ότι «η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αρκετά καλή» και χρειάζεται «μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το νεανικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ευρώπη για την προστασία του κλίματος, δηλώνει ενθουσιασμένος και επισημαίνει ότι «η ιδεολογία δεν είναι τόσο σημαντική για τους νέους, αλλά τα ιδεώδη είναι σημαντικά. Και αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευμένη γενιά στην ευρωπαϊκή ιστορία, έχουν ιδανικά. Αλλά για αυτά τα ιδανικά, πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν».

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης στη FAZ

– Στις τελευταίες εκλογές ο Ζαν Κλοντ Γιοούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς συμφώνησαν ότι ο νικητής των εκλογών θα γίνει επίσης πρόεδρος της Επιτροπής. Υπάρχει και πάλι μια τέτοια συμφωνία με εσάς και τον Μάμφρεντ Βέμπερ; 

Απάντηση: Όχι, δεν έχουμε μια τέτοια συμφωνία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον κ. Βέμπερ. Εκείνη την εποχή, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει σαφώς ότι ποτέ δεν θα συμφωνούσε με την άκρα δεξιά. Ο Βέμπερ δεν το κάνει αυτό. Με τους νέους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν βλέπω σχεδόν κανένα ενδοιασμό για συνεργασία με την άκρα δεξιά. Ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση από τα δεξιά. Όσο ο Βέμπερ δεν λέει σαφώς ότι δεν θα συνεργαστεί με τους δεξιούς εξτρεμιστές, δεν έχω τίποτα να συζητήσω μαζί του. Και σας ρωτώ: Πότε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τελικά θα ξυπνήσει; Ο Ορμπαν καταγγέλλει με αφίσες τον Γιούνκερ, ενώ προηγουμένως είχε ήδη δύο φορές ισχυριστεί σε ομιλίες του ότι εξαγοράστηκε ως Επίτροπος της ΕΕ από τον Τζορτζ Σόρος. Και τι είπε τότε το ΕΛΚ και ο Βέμπερ; Τίποτα. Και τι λένε όταν ο Όρμπαν επιτίθεται στον Τύπο; Τίποτα. Και τι έπραξαν όταν εξέδωσε νόμους για το άσυλο που είναι αντίθετοι με τη Συνθήκη; Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία εναντίον του. Αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα από την Ομάδα του ΕΛΚ.

– Θέλετε να γίνετε διάδοχος του σοσιαλδημοκρατικού προέδρου της Επιτροπής, του κ. Γιούνκερ; Τι θα κάνατε διαφορετικά από αυτόν;

Απάντηση: Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη έχει γίνει πιο περίπλοκη. Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα είναι απίθανο να λάβουν πλειοψηφία πια. Επομένως, χρειαζόμαστε προοδευτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω επίσης ότι το έργο της Επιτροπής πρέπει να γίνει πιο διαφανές. Αυτό ισχύει και για το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Η εναλλακτική λύση στον αποκλεισμό είναι μια μεταρρυθμισμένη Ευρώπη. Η σημερινή Ευρώπη δεν είναι αρκετά καλή.

– Υπήρξαν στιγμές που οι σοσιαλδημοκράτες ήταν πρωτοπόροι στην Ευρώπη. Μπορεί να υπάρξει ξανά μια σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη;

Ο Τόνι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ χρησιμοποίησαν την οικονομική ισχύ της εποχής Ρίγκαν και Θάτσερ για να επιφέρουν κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη. Αλλά δεν επιτέθηκαν στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα, απλά την άλλαξαν. Αυτό δεν ήταν αρκετό. Οι ανισότητες έχουν γίνει μεγαλύτερες, ανυπόφορες για πολλούς στην Ευρώπη. Ότι υπάρχουν εταιρείες που κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη, αλλά δεν πληρώνουν φόρους, είναι απλώς αφόρητο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το γεγονός ότι οι πλούσιοι έχουν γίνει πολύ πιο πλούσιοι από την κρίση και ότι ακόμη και οι μεσαίες τάξεις τώρα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες είναι αφόρητο. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Πιστεύω ότι εμείς, ως σοσιαλδημοκράτες, πρέπει να δείξουμε ότι η ανακατανομή είναι και πάλι το θέμα μας και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη, επίσης όσον αφορά τους φόρους.

– Τώρα εμφανίζεται και ένα νεανικό κίνημα και στην Ευρώπη: τα παιδιά, οι μαθητές, που υποστηρίζουν την προστασία του κλίματος. Τι γνώμη έχετε γι αυτό;

Είμαι ενθουσιασμένος γι 'αυτό! Η εντύπωση μου είναι ότι η ιδεολογία δεν είναι τόσο σημαντική για τους νέους, αλλά τα ιδεώδη είναι σημαντικά. Και αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευμένη γενιά στην ευρωπαϊκή ιστορία, έχουν ιδανικά. Αλλά για αυτά τα ιδανικά, πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν. Δεν αρκεί μόνο να δημοσιεύουν κάτι στο Facebook, διότι έτσι τίποτα δεν αλλάζει. Τώρα αυτοί οι νέοι ξεσηκώνονται. Αυτό πραγματικά με ενθουσιάζει. Αυτή είναι η Ευρώπη για μένα! Γεννήθηκα όταν χτίστηκε το τείχος, ένας από τους γιους μου γεννήθηκε όταν το τείχος έπεσε το 1989 και το άλλο το 2004, όταν η ΕΕ επεκτάθηκε στα ανατολικά. Είναι ακόμα θαύμα για μένα. Εκπαιδεύτηκα ως στρατιώτης για να πολεμήσω ενάντια στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Και σήμερα έχουμε αυτήν ακριβώς την Ευρώπη. Είναι ένα γεγονός για τα παιδιά μας. Ο φίλος μου Σίμον Πέρες είπε κάποτε ότι οι κοινωνίες προχωρούν, μόνο όταν συνυπάρχουν δύο πράγματα: η περιέργεια και η δυσαρέσκεια. Και γι αυτό είναι τόσο σημαντικό που οι νέοι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι. Αν δεν δράσουμε γρήγορα για την αλλαγή του κλίματος, έχουμε τεράστια προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες, το νερό, τις καλλιέργειες. Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι οι νέοι από αυτήν την άποψη θα είναι ακόμη πιο δυσαρεστημένοι τους επόμενους μήνες, θα αυξήσουν τις φωνές τους και θα εκφράσουν τη γνώμη τους στη δημοκρατική συζήτηση. Και έχω ένα αίτημα: Ας μην κάνουμε το πρόβλημα του κλίματος σε ένα ζήτημα αριστερά-δεξιά.