ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητά η Μέι

brexit-paratasi-mechri-tis-30-ioynioy-zita-i-mei-2305868

Παράταση του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως αναμενόταν, ζήτησε επισήμως η Βρετανία, μέσω επιστολής της Τερέζα Μέι προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισημαίνει ότι στόχος της παραμένει μια «διατεταγμένη» έξοδος από την Ε.Ε., καθώς και ότι πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία που έχει ήδη συνάψει, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Παρά από την καταψήφιση του σχεδίου της για το Brexit, με μεγάλη πλειοψηφία, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της Βουλής, η Μέι ευελπιστούσε ότι θα κατάφερνε να το περάσει σε τρίτη ψηφοφορία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Το σχέδιό της αυτό, ωστόσο, «τορπιλίστηκε» από την απροσδόκητη παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου, το βράδυ της Δευτέρας. Συντηρητικός, αλλά οπαδός της παραμονής στην Ε.Ε., ο Μπέρκοου αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να έρθει σε ψηφοφορία εκ νέου ένα σχέδιο που έχει ήδη απορριφθεί από το σώμα, επικαλούμενος μια κοινοβουλευτική παράδοση τεσσάρων αιώνων.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Retuers, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.