ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα

albanian-opp
albania_prot

Νέες επεισοδιακές διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη στα Τίρανα, από οπαδούς της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με δυνάμεις της αστυνομίας. Οι κινητοποιήσεις, που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, υποστηρίζονται από την κεντροδεξιά αξιωματική αντιπολίτευση, που κατηγορεί το σοσιαλιστικό κόμμα του Εντι Ράμα για διαφθορά και  διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, κατηγορίες τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Νέα σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα-1

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες ανάλογες συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, με τους άνδρες της αστυνομίας να προβαίνουν σε χρήση δακρυγόνων για να τους διασπάσουν.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς την αντιπολίτευση της χώρας να αποφύγει τη βία, ενώ σε πρόσφατες διαδηλώσεις, ζήτησαν από τους βουλευτές να μην μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Βουλής εξαιτίας των φαινομένων διαφθοράς.

Νέα σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα-2

Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα τόνισε χθες ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εάν αυτό μπορεί αν οδηγήσει σε λύση της πολιτικής κρίσης. 

Aνάλογες κινητοποιήσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε Σερβία και Κόσοβο, με πολιτικούς αναλυτές της περιοχής να προσδίδουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον χαρακτηρισμό «βαλκανική άνοιξη». 

Νέα σοβαρά επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα-3

με πληροφορίες από AP