Εξοδο από την Ε.Ε. επιθυμεί ο Μποντέ για την Ολλανδία

Εξοδο από την Ε.Ε. επιθυμεί ο Μποντέ για την Ολλανδία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Την πλειοψηφία της στη Γερουσία θα χάσει η ολλανδική κυβέρνηση, εξαιτίας της νίκης του νέου λαϊκιστικού κόμματος «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» στις περιφερειακές εκλογές, υποχρεώνοντας τον κεντροδεξιό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να αναζητήσει νέα κοινοβουλευτικά στηρίγματα.

Με καταμετρημένο το 60% των ψήφων χθες το μεσημέρι, το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» εμφανίζεται να είναι το πρώτο κόμμα στη Γερουσία, με τον ίδιο αριθμό εδρών με το συντηρητικό VVD του Ρούτε. Παρότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν εδώ και δύο μήνες την απώλεια της πλειοψηφίας του κεντροδεξιού συνασπισμού στη Γερουσία, η επίθεση στην Ουτρέχτη την περασμένη εβδομάδα, με τρεις νεκρούς και Τούρκο δράστη, φαίνεται πως συσπείρωσε τους ψηφοφόρους με αντιμεταναστευτικές απόψεις.

Το κόμμα του Ρούτε αναμένεται να εξασφαλίσει 12 από τις 75 έδρες της Γερουσίας, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εκλέξει 31 έδρες, από 38 που κατείχε έως τώρα στο σώμα. Το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» αναμένεται να εξασφαλίσει 12 έδρες. Τα οριστικά αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Ο 36χρονος νικητής των περιφερειακών εκλογών Τιερί Μποντέ δήλωσε χθες ότι η αλαζονεία των ελίτ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους. «Στεκόμαστε πάνω στα συντρίμμια αυτού που υπήρξε κάποτε ο ωραιότερος πολιτισμός στον κόσμο», είπε ο Μποντέ, ο οποίος αντιτίθεται στο ευρώ, υποστηρίζει την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθεί την πολιτιστική και οικονομική υπεροχή της Ολλανδίας.

Σημαντική ενίσχυση στην κάλπη κατέγραψε, όμως, και το Πράσινο Αριστερό κόμμα, που εξασφάλισε ποσοστό 25% στο Αμστερνταμ. Ο πρωθυπουργός Ρούτε αναμένεται τώρα να επιδιώξει τη στήριξη των Πράσινων Αριστερών ή των Εργατικών για την προώθηση νομοσχεδίων στη Γερουσία. Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι αναζητεί τη στήριξη «εποικοδομητικών» κομμάτων στα αριστερά ή τα δεξιά του ιδεολογικού φάσματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θρησκευτικά κόμματα και πολιτικό σχήμα που απευθύνεται στους ψηφοφόρους άνω των 50 ετών. Ο Μποντέ, από τη μεριά του, απέρριψε κάθε ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στις χθεσινές δηλώσεις του, ο Ρούτε είπε ότι θα συνεχίσει να αναζητεί εταίρους στη Γερουσία, για να δεσμευθεί ότι η χώρα θα συνεχίσει να διαθέτει αποτελεσματική κυβέρνηση. Οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT