Οροι στη Μέι για παράταση συζητήσεων

Οροι στη Μέι για παράταση συζητήσεων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πριν από τις ευρωεκλογές πρέπει να έχει λήξει η όποια επέκταση δοθεί στις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου» της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έως αργά χθες το βράδυ συνέχιζαν να συζητούν τα πιθανά ενδεχόμενα για το μέχρι πότε ακριβώς θα ισχύσει η παράταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί το «ατύχημα», όπως λένε το ενδεχόμενο να βγει η Μ. Βρετανία από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν χθες κατά τη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν στην Τερέζα Μέι μια σύντομη χρονική επέκταση υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έχει πρώτα ψηφιστεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Με αυτό τον τρόπο η επέκταση θα δινόταν για να συμφωνηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εως αργά το απόγευμα η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από μια επέκταση που θα δινόταν έως τις 22 Μαΐου, δηλαδή ακριβώς πριν από τις ευρωεκλογές, διότι είναι σαφές ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό νομικό και θεσμικό θέμα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών χωρίς να είναι πρώτα ξεκάθαρη η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλησε να συμφωνήσει με την επέκταση μέχρι τις 22 Μαΐου και τόνισε ότι θα πρέπει να οριστούν δύο προθεσμίες, μία στις 11 Απριλίου, οπότε η Τ. Μέι θα πρέπει να έχει ενημερώσει τους εταίρους της κατά πόσον θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ζητώντας συγχρόνως επέκταση των διαπραγματεύσεων για τουλάχιστον εννέα μήνες σε περίπτωση που για τρίτη φορά το βρετανικό Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία. Και η δεύτερη ημερομηνία είναι στις 22 Μαΐου, για την περίπτωση που το βρετανικό Κοινοβούλιο θα έχει ψηφίσει τη συμφωνία και το χρονικό αυτό περιθώριο θα επιτρέψει στην ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων.

Παρόλο που για πρώτη φορά στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ξεκάθαρο ότι όλοι οι ηγέτες ήθελαν να βοηθήσουν την κ. Μέι να περάσει τη συμφωνία, ώστε το θέμα του Βrexit να λήξει το συντομότερο δυνατόν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα ερωτήματα των εταίρων της. Οι ηγέτες πλέον γνωρίζουν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. από εδώ και στο εξής είναι πιθανόν να έχει πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρώπης. Συγχρόνως η όξυνση του θέματος πριν από τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στα αντιευρωπαϊκά κόμματα.

Η Τερέζα Μέι μίλησε για 90 λεπτά κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους εταίρους της ότι έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για το τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν περάσει η ψήφος από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Την ρωτούσαν επίμονα οι περισσότεροι ηγέτες «τι θα κάνεις για να περάσεις τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο», και η κ. Μέι δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή