ΚΟΣΜΟΣ

Αγνοια δηλώνει ο Τραμπ για τα sms του Κούσνερ

Αγνοια δηλώνει ο Τραμπ για τα sms του Κούσνερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες άγνοια για τους ανεπίσημους διαύλους επικοινωνίας που διατηρούσε ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ με ξένους αξιωματούχους, κατά παράβαση των κανονισμών του Λευκού Οίκου. Η άγνοια για τα μηνύματα του Κούσνερ στην πλατφόρμα WhatsApp έρχεται σε αντίθεση με την ιερή αγανάκτηση που είχε επιδείξει ο Τραμπ στην υπόθεση των emails που έστελνε η πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον από τον σέρβερ του σπιτιού της.

Σε επιστολή του προς τον Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελάιτζα Κάμινγκς αναφέρει ότι έως τον Δεκέμβριο του 2018 ο Κούσνερ χρησιμοποιούσε συστηματικά το WhatsApp για κρατικές υποθέσεις. Ο Κάμιγκς ζητεί περισσότερες πληροφορίες από τον συνήγορο του Κούσνερ.

Επισήμως, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, αν και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ιβο Ντάαλντερ επικαλέστηκε ανώτατο αξιωματούχο που έκανε λόγο για το «κουαρτέτο του WhatsApp». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Κούσνερ, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν συστηματικά συνομιλίες μέσω WhatsApp. «Τι κουαρτέτο», σχολίασε ο Ντάαλντερ. «Και όλα αυτά μέσω ενός μη ασφαλούς διαύλου επικοινωνίας». «Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό. Δεν το έχω ακούσει ποτέ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για να περάσει το Σαββατοκύριακο στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Για λόγους ασφαλείας των επικοινωνιών αλλά και ενημέρωσης των κρατικών αρχείων απαγορεύεται στους αξιωματούχους να επικοινωνούν μέσω ανεπίσημων διαύλων.

Στην επιστολή του προς τον Λευκό Οίκο, ο Κάμινγκς σημειώνει ότι ενδέχεται να έχει παραβεί τη νομοθεσία αυτή και η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, κόρη του προέδρου και σύζυγος του Κούσνερ, Ιβάνκα Τραμπ. Ο Κάμιγκς ζητεί τη συνδρομή του Λευκού Οίκου για τη διερεύνηση του ζητήματος και σημειώνει ότι, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μη συμμόρφωση προς τα αιτήματα για παροχή πληροφοριών, «η επιτροπή θα χρησιμοποιήσει άλλα μέσα».