Brexit: Τα σενάρια για την «ώρα μηδέν»

Brexit: Τα σενάρια για την «ώρα μηδέν»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το μόνο βέβαιο στη διαδικασία του Brexit είναι ότι τα μεσάνυχτα της 29ης Μαρτίου δεν θα συμβεί τίποτα. Μετά την ομόφωνη απόφαση των «28» στις Βρυξέλλες, η ημερομηνία-κλειδί μετατίθεται για τις 12 Απριλίου, την ημερομηνία που έγινε τελικά η νέα 29η Μαρτίου. Αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ε.Ε. πως μπορεί να κερδίσει στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, ίσως την Τετάρτη, ώστε να εξασφαλιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει συμφωνίας, οι συνομιλητές της φάνηκαν να αμφιβάλλουν ακόμα περισσότερο για τις πιθανότητες που έχει η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος να τα καταφέρει. Επειτα από μία ώρα και πλέον ανταλλαγών και εξηγήσεων πως απομένουν πλέον μερικές ημέρες έως το μη συντεταγμένο Brexit, εάν δεν καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές που έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές τη συμφωνία αποχώρησης, η Μέι έφυγε από την αίθουσα και οι «27» το κουβέντιασαν για να καταλήξουν στο συμπέρασμα γενικής αποδοχής πως είναι ακόμη λιγότερο πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρει απ’ ό,τι ήταν πριν το συζητήσουν μαζί της, αφηγήθηκαν διπλωματικές πηγές στo Reuters.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ότι, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες, θεωρούσε πως οι πιθανότητες η αρχηγός των Τόρις να κερδίσει την τρίτη ψηφοφορία κυμαίνονταν γύρω στο 10%. Αλλά αφού άκουσε την πρωθυπουργό –συμπλήρωσε– άλλαξε άποψη: οι πιθανότητές της είναι 5%, έκρινε. Ενώπιον των βουλευτών θα τεθούν εναλλακτικά σενάρια που κυμαίνονται από την έξοδο χωρίς συμφωνία έως την ακύρωση της διαδικασίας του Brexit ή την επιδίωξη πολύ στενότερων σχέσεων με την Ε.Ε. εν σχέσει με αυτές που προβλέπονται από τη συμφωνία. Το κλίμα στη Βουλή απέναντι στην πρωθυπουργό είναι πολύ βαρύ, ιδίως μετά το τελευταίο διάγγελμά της, με το οποίο απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό και επέρριψε τις ευθύνες για το αδιέξοδο στους βουλευτές.

Οι προσπάθειες διακομματικής συνεννόησης στη βάση ενός πιο «ήπιου» Brexit συνεχίζονται, το ίδιο και οι πιέσεις για ανάκληση του Brexit, με τη συλλογή 3 εκατομμυρίων υπογραφών για τον σκοπό αυτό. Αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός υιοθετήσει την εκδοχή του «ήπιου» Brexit, θα χάσει το κόμμα της, ενώ αν δεν την υιοθετήσει, κινδυνεύει να φέρει τη χώρα στο χείλος μιας άτακτης εξόδου προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητα του Συντηρητικού Κόμματος. Μπροστά σε όλα αυτά, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ακόμη σε ένα θαύμα, δηλαδή στην ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης. Στην συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ρωτήθηκε αν οι βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία πρέπει να πάνε στην κόλαση. «Ο Πάπας λέει ότι η κόλαση είναι ακόμη άδεια, υπάρχει πολύς χώρος», απάντησε ο Τουσκ, οδηγώντας τον εκπρόσωπο Τύπου να κλείσει άρον άρον τη συνέντευξη, όχι όμως προτού ακουστεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να φωνάζει «μην πάτε στην κόλαση!».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή